Anthony Spysschaert rijdt vanaf zaterdag de zesdaagse Tour of Kärnten in Oostenrijk

Anthony Spysschaert werd vorig weekend 18de in de Bergomloop van Simpelveld, waarin 21 keer de Hulsberg werd beklommen. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Vanaf dit weekend is Anthony Spysschaert (32) aan de slag in de Oostenrijkse regio Kärnten, waar hij aan een zesdaagse cyclosportieve deelneemt. In het verleden won de Knokkenaar ook al onder meer de Viking Tour in Noorwegen. “Sportief toeren in het buitenland is mijn drijfveer.”

Anthony Spysschaert is een 32-jarige Knokse rijschoolinstructeur bij Topper AM die recreatief duurfietsen als edele hobby heeft. Voor ondergetekende was hij un célèbre inconnu en daar zat ik wat mee. “Het ligt niet aan jou”, stelt Anthony mij meteen gerust. “Ik koerste niet bij de aspiranten, de nieuwelingen noch de juniores en slechts sporadisch bij de elite zonder contract in functie van. Ik debuteerde in 2006 als tweedejaarsbelofte met gewoon uitrijden als hoogste goed.”

Viking Tour

Een dozijn later heeft hij één en ander waargemaakt en neergezet. “In 2010 won ik de Viking Tour in Noorwegen, een zevendaagse waarvan de kruin op 2.000 meter lag. Daarvoor moest dus aardig wat reliëf getrotseerd worden. Op 1 mei won ik, net als vorig jaar, de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt voor cyclosportieven, een zwaar golvende tocht over 1700 hoogtemeters door het Taunusgebergte met de Saalberg na 40 kilometer als ijkpunt. Daar bleven van de zowat 5.000 (!) starters nog zo’n 300 over. Ik glipte weg met twee anderen. Op de voorlaatste helling sloten 20 achtervolgers aan die in de finale opnieuw de rol moesten lossen. Merkwaardig dat ik vorig jaar in de koude (amper vier graden, red.) regen won en dit jaar in heerlijk lenteweer. Ik herken in mezelf een man voor alle weersomstandigheden.”

Hoogtemeters

Tijdens het verlengde Sinksenweekeinde wenkt de Tour de Kärnten, een loodzware Oostenrijkse zesdaagse, met vier ritten in lijn van 120 kilometer waarin telkens 1.500 à 2000 hoogtemeters moeten overwonnen worden, plus een individuele tijdrit over 40 km en een afsluitende klimtijdrit.”

“Ik denk dat ik ook in Oostenrijk zal meedoen voor het podium”

“Ik denk dat ik ook daar zal meedoen voor het podium”, begroot Anthony. “En liefst voor de hoogste trede die 800 euro oplevert, in tegenstelling tot de meeste andere keren die uitsluitend met mooie naturaprijzen begiftigd zijn.”

“Ik voel mij jaar na jaar sterker worden”, stelt Anthony met genoegen vast. “Hoe ouder ik word, hoe meer vermogen (wattage, red.) ik kan ontwikkelen, dat wijzen mijn inspanningstests toch uit. Ik ben liever een lang- dan een snelbloeier, want in dat laatste geval zou het nu al voorbij zijn en dat zou heel jammer zijn.”

“Ook in de Belgische koersen bij de elite zonder contract zette ik stappen”, vervolgt Anthony. “Met Cureghem Sportif maakte ik de Triptyque Ardennais vol in 2015 en de Arden Challenge in 2016. Ik behaalde ook sporadisch een toptienplaats in het regionale circuit en dat het liefst van al in het nabije Westkapelle (negende in 2016, zowaar voor de veelbelovende Bram Welten van BMC, red.) onder het toeziend oog van vrienden en kennissen.”

Ritmewisselingen

Je ontkomt daarbij niet aan de bedenking of er voor Anthony niet veel meer inzat als wegrenner. “Toch niet”, meent Anthony. “Voor dat werk ben ik niet explosief genoeg. Zich almaar herhalende ritmewisselingen zijn niet aan mij besteed. Ik weet wat ik kan en besef nog beter wat ik niet kan. Sportief toeren in het buitenland is mijn drijfveer.”

“Ik voel mij jaar na jaar sterker worden. Hoe ouder ik word, hoe meer vermogen ik kan ontwikkelen”

Anthony reed vorige zondag overigens de Bergomloop van Simpelveld (Nederlands Limburg), met 21 keer de Hulsberg, en werd 18de werd op 70 starters.