Ann-Sophie Duyck neemt deel aan BK tijdrijden: “Moeilijk om kansen in te schatten”

Ann-Sophie Duyck ziet zichzelf niet als topfavoriet. © Bart
Redactie KW

Komende donderdag 20 augustus staat Ann-Sophie Duyck – als alles goed gaat tenminste – aan de start van het BK tijdrijden in Koksijde. Na een jaar met bijzonder weinig competitie én een moeizame voorbereiding is het voor de dame elite alvast koffiedik kijken wat het kampioenschap brengt.

Eind augustus vorig jaar verdween de profrenster van Parkhotel Valkenburg uit competitie met pijnlijke rug- en heupklachten. De oorzaak bleek een vernauwing aan de bekkenslagader. In oktober onderging ze hiervoor een operatie. Rond de jaarwisseling ging ze opnieuw aan het trainen. De bedoeling was om rond april/mei weer in competitie te komen, maar door de inmiddels gekende omstandigheden was dat uiteraard niet mogelijk. Veel meer dan enkele oefenkoersen in juli heeft Ann-Sophie Duyck dus nog niet achter de rug.

Onder die oefenwedstrijden was ook een tijdrit op het circuit van Zolder, waar ze een tweede tijd reed. Daar was ze overigens lichtjes in het nadeel omdat ze de eerste tijdrit (enkele weken daarvoor, red.) gemist had en het parcours niet verkend kon worden. “Een bocht niet perfect nemen, kan je al snel een drie- à viertal seconden kosten en je bent meteen ook snelheid kwijt. Na een aantal bochten kan je dus gemakkelijk al een halve minuut kwijt zijn. Daarom vind ik het belangrijk om alles goed te kunnen verkennen.”

Voor een tijdrit moet je tot op de centimeter voorbereid zijn

De rest van het seizoen is uiteraard heel onzeker. “Je kan wel enkele wedstrijden ‘op je kalender’ zetten, maar het blijft altijd afwachten of ze niet afgelast worden. Of misschien verandert er nog iets aan. Zo werd vorige week nog het parcours van het BK van komende donderdag gewijzigd om de drukte te vermijden. Ik was al enkele keren gaan verkennen op het ‘oude’ parcours; dat zag er alleszins mooi uit. Over het gewijzigde parcours kan ik nu nog niets zeggen; dat kan pas als ik er echt op gereden heb. Hopelijk kan de dag zelf de passage op het militair domein nog eens verkend worden, want voor een tijdrit moet je tot op de centimeter voorbereid zijn. Het wordt sowieso wel een bijzonder kampioenschap, omdat niemand weet waar hij écht staat.”

Outsider

“De gevestigde waarden zullen er wel zijn, maar wie weet heeft een outsider zich in alle stilte volop kunnen voorbereiden voor het kampioenschap en gaat die met de titel aan de haal”, aldus Ann-Sophie.

“Voor mezelf is het dubbel moeilijk om mijn kansen in te schatten. Ik miste het einde van vorig seizoen, mijn winterseizoen verliep niet zoals het hoort en dan is het nog eens een jaar met bijzonder weinig . Dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Ik schuif mezelf niet als topfavoriet naar voren, maar iedereen weet ook dat ik er niet naartoe ga om ergens anoniem in de uitslag te gaan staan. Ik ga altijd voor het beste. De wil is er absoluut, maar ik moet realistisch zijn na bijna een jaar zonder competitie.”

Wat er na het BK nog komt, is overigens ook nog altijd onzeker. “Ik heb me wel voor een aantal koersen ingeschreven, maar er kunnen nog altijd afgelastingen komen. Sommige wedstrijden hangen ook af van selecties, het is dus moeilijk om op voorhand te plannen.”

Normaal gezien had de 33-jarige renster deze zomer nog ons land willen verdedigen op de olympische tijdrit, maar daar sprak ze in het begin van het seizoen al zeer voorzichtig over. De vrees voor een afgelasting door het coronavirus is intussen werkelijkheid geworden en er wordt zelfs al gevreesd voor volgend jaar. We gaan dus sowieso nog onzekere koerstijden tegemoet.

(Robin Rosseeuw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier