Ann-Sophie Duyck geeft niet op

© belga
Tom Vandenbussche

In augustus 2017 was Ann-Sophie Duyck (32) op het EK tijdrijden nog goed voor zilver, maar sindsdien bleef de vijfvoudig Belgisch kampioene tegen de klok onder de verwachtingen. Na een heel lange zoektocht kent ze nu echter eindelijk de oorzaak: een vernauwing van de bekkenslagader. Duyck onderging een operatie en hoopt in 2020 weer met haar oude vormpeil aan te knopen.

“Het eerste signaal is er gekomen op het BK tijdrijden in 2017”, doet Ann-Sophie Duyck haar verhaal. “Tijdens de opwarming liep ik toen een heupblessure op en die is daarna blijven sluimeren. Ik had er niet echt last van, maar op het WK in Bergen, enkele maanden later, lag het eerste tussenpunt na drie km op de top van een steile klim en viel mijn linkerbeen volledig weg. Ik stond letterlijk stil en heb me op één been naar de finish gesleept. Na afloop heeft David Bombeke me opgelapt en heb ik de wegrit nog kunnen betwisten. Maar de realiteit is wat ze is: sindsdien heb ik nooit meer op volle kracht kunnen fietsen. Ik onderging een rist onderzoeken en werkte de volledige winter keihard om mijn heup te verstevigen. Tevergeefs. Het is alleen maar erger geworden, met 2019 als absolute dieptepunt.”

Af en toe een flits

“Het vreemde is dat ik in een wegkoers nog wel af en toe een flits kon laten zien, zoals op het BK in Gent. Daardoor konden we niet eenduidig op zoek gaan naar een oorzaak. Achteraf bekeken heb ik twee en een half jaar tijd verloren. De blessure moet ik trouwens al een jaar eerder opgelopen hebben. De vernauwing was er dus al sinds de zomer van 2016, maar het eerste jaar heb je van zoiets nog geen last. Het is een beroepsletsel dat veroorzaakt wordt door het op en neer gaan van je benen. Dokter Goof Schep uit het Nederlandse Velthoven is gespecialiseerd in deze problematiek, samen met vaatchirurg Mart Bender. Eén op de vijf wielrenners en schaatsers krijgt ermee te maken, maar velen weten het niet eens.”

Ik kom uit een moeilijke periode, waarin veel mensen vonden dat ik mentaal niet sterk genoeg was en niet geloofden dat er een andere oorzaak was

“Via Google kwamen we uiteindelijk op het juiste spoor. Toen ik op 31 augustus de GP Plouay reed en meteen na de start in enkele honderden meters tijd volledig achteraan verzeilde, besefte ik dat het zo niet meer verder kon. Casper (Van der Meer, haar partner, red.) en ik hebben vervolgens gegoogeld op vaataandoeningen bij wielrenners en kwamen heel snel op de juiste site terecht. Bij de selfcheck lag mijn percentage heel hoog. Toen wisten we hoe laat het was en de diagnose van de dokter bevestigde dat daarna ook.”

“Ik onderging een operatie en ben nu volop aan het revalideren. Begin januari zal ik mijn normale trainingen kunnen hervatten. Pas als ik een bepaald trainingsvolume haal, zullen ze kunnen zien of er meer bloeddoorstroming is en de operatie dus geslaagd is.”

“Ik mag intussen weer fietsen, maar omwille van de diepe houding nog niet op de koersfiets. Ik mag ook niet met 20 pakken water sleuren, maar gelukkig is Casper zo lief geweest om met mij te gaan winkelen. (glimlacht) Met de auto rijden is ook nog niet zo gemakkelijk, maar ik red me wel.”

Kampioenschappen

“Mijn focus ligt nu op mijn herstel. Ik weet op dit moment niet eens hoe ik uit de operatie zal komen. Maar ik ga van het positieve uit. Ik kom uit een moeilijke periode, waarin veel mensen vonden dat ik mentaal niet sterk genoeg was en niet geloofden dat er een andere oorzaak was. Maar zo zit topsport nu eenmaal in elkaar.”

Het BK in Anzegem, het BK in Izegem, het WK in Brugge… dat motiveert extra om terug te vechten

Ann-Sophie Duyck geeft niet op
© BELGA

“Er vinden de komende jaren heel wat kampioenschappen in eigen streek plaats: in 2020 het BK op de weg in Anzegem, in 2021 het BK tijdrijden in Izegem en het WK tijdrijden in Brugge… Dat motiveert me extra om terug te vechten. En dan zijn er volgend jaar natuurlijk ook de Spelen in Tokio. Als ik mijn niveau haal, ben ik ervan overtuigd dat ik daar iets kan doen”, besluit de renster van Parkhotel Valkenburg, die nog geen zekerheid heeft over haar profcontract bij Sport Vlaanderen. “Ik ben daarover nog in het ongewisse. Pas in de loop van december valt een beslissing. Maar nogmaals: ook dat is topsport.”

Sporters met beenklachten kunnen op deze link een selfcheck uitvoeren: www.mmc.nl/sportgeneeskunde/selfcheck/