Chantal Blaak heeft zaterdag in het Noorse Bergen de wereldtitel op de weg bij de vrouwen veroverd. De Nederlandse reed in de slotfase weg uit een kopgroep van zeven en finishte solo na een koers over 152,8 km.

Blaak, de Nederlandse kampioene, had aan de finish 28 seconden voorsprong op de Australische Katrin Garfoot. Die toonde zich in de sprint om het zilver sneller dan de Deense Amalie Dideriksen, de uittredend wereldkampioene. De Nederlandse Annemiek van Vleuten viel net naast het podium.

Geen enkele Belg haalde de top tien. Ook Ann-Sophie Duyck uit Hulste, Belgisch kampioene, was nergens te bespeuren. Wel was Ann-Sophie Duyck zaterdag de enige Belgische die de finish haalde in Bergen. Ze werd 29e. "Het was moeilijk koersen tegen zo'n sterk blok", erkende de West-Vlaamse. "Over mijn eigen wedstrijd ben ik tevreden, al was ik graag iets dichter geëindigd."

Jessy Druyts kwam al vroeg ten val en bezeerde haar pols (die nog niet volledig hersteld was van een gebroken polsbeentje), Kelly Van den Steen viel twee keer en zou de finish niet halen. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis. "Gelukkig liep ze geen breuken op", zei de bondsdokter.

Ook Jolien D'hoore haalde de finish niet. "Dit is een parcours dat niet liegt", stelde ze na afloop. "Het is echt wel een klimparcours. Ik heb mijn kwaliteiten, maar ook mijn beperkingen en klimmen kan ik niet."

Ann-Sophie Duyck was dus de enige dame die de finish haalde in Bergen: "Ik heb voortdurend geprobeerd om vooraan te koersen, samen met Jolien, omdat je daar toch het minste energie verspilt. Dat lukte vrij goed. Ik wilde ook graag meegaan in een vroege ontsnapping, maar er waren weinig kansen. En toen de wedstrijd op het eind open brak, lag het tempo echt wel hoog. Ik probeerde aan te klampen, maar ik verzeilde in een tweede groepje."

Dat groepje kwam in het slot wel nog terug op Van der Breggen, Garfoot en co. en zou sprinten om het zilver. "Het was een grote groep en ik wilde graag een plekje in de top 20, maar sprinten is gewoon mijn ding niet", klonk het eerlijk. "Dus ik verloor wel veel plaatsen op het eind. Dat is jammer, maar ik kan wel tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik klom goed en heb op dat vlak dit jaar echt wel progressie gemaakt."

Zondag wordt het WK in Bergen afgesloten met de wegrit bij de mannen.

Bron: Belga