Andreas (16) fietst West-Vlaanderen rond: “Meer dan 160 km had ik nog nooit gedaan”

Andreas ging de uitdaging met de glimlach aan. En voltooide ze met een grimas. © Facebook Andreas Deceuninck
Stefaan Lernout

“Een zotte uitdaging maar jij kan dat.” Ploeggenoot Jonas vond dat Andreas Deceuninck, 16 en afkomstig uit Moorsele, maar eens de provincie rond moest fietsen. De jonge renner liet zich niet onbetuigd en nam de uitdaging aan. Hij sloeg haast geen stukje van de provinciegrens over en legde de 323 kilometer af in minder dan elf uur.

Andreas Deceuninck (16) is binnen zijn club Gaverzicht – Be Okay gekend als de renner die wel eens zot durft te doen. Toen zijn ploegmaat Jonas Ingelbeen het exploot van Oliver Naesen gezien had, de profrenner had Oost-Vlaanderen rondgefietst, daagde hij Andreas uit om de ronde van West-Vlaanderen te rijden: “Jij doet wel meer zotte dingen, jij kunt dat”, klonk het.

“Het klopt wel dat ik langere duurritten fiets”, zegt Andreas. “De meeste leeftijdsgenoten doen duurtrainingen van 50 tot 60 kilometer. Bij mij is dat al snel 100 kilometer. Maar meer dan 160 kilometer op een dag had ik nog nooit gefietst.”

Via Boeschepe naar zee

Toen Antoon Desmet van de Gaverzicht ploeg de stunt wereldkundig had gemaakt, was er echter geen weg meer terug. Antoon en Jonas stippelden de route uit, die kopieerde Andreas op Strava en op zijn Garmin GPS. Donderdagmorgen in alle vroegte vertrok hij voor een rit van 323 kilometer!

Andreas (16) fietst West-Vlaanderen rond:

“Het dubbele van wat ik ooit al had gefietst op een dag”, beseft Andreas. “De route volgde de uithoeken van de provincie: via Wervik en zelfs een stukje Boeschepe naar zee. Dan de kustlijn afgefietst van De Panne tot Knokke Zoute. Vervolgens via Oeselgem, Dentergem en Waregem terug naar huis. De volledige route kan je vinden op mijn Strava-account. De eerste kilometers vergezelde mijn vader mij, dan Antoon tot aan de Rodeberg. Vanaf dan stond ik er alleen voor. Na 250 kilometer kreeg ik dan weer het gezelschap van een andere ploeggenoot, Alex Seegaert.”

Schoolwerk inhalen

Zijn tocht leidde hem dus de hele kustprovincie rond, voor wie in zijn spoor dezelfde rit wil fietsen geeft hij graag wat tips. “Je fietst door heel mooie regio’s”, is Andreas enthousiast. “In de Vlaamse Ardennen moet je wel oppassen, daar liggen de wegen er minder goed bij door de putten en oneffenheden. Let er ook op dat je niet zonder drinken valt, zoals met mij gebeurde. Het parcours zoekt de grenzen op, dat brengt je op heel wat kleinere wegen. Je bent niet zeker dat er op je route een winkel ligt waar je iets kan kopen. Zelf reed ik vijftien kilometer zonder drinken vooraleer ik een winkel tegenkwam.”

De student elektronica aan het PTI in Kortrijk is het wel gewoon om hard te trainen, het fietsen zit hem in het bloed. Vader Filip heeft nog de negen uur van Moorsele gewonnen, Broer Guillaume was een zeer verdienstelijk fietser maar moest bij de beloften het fietsen staken omwille van een kwetsuur.

De 323 kilometer legde hij af aan een gemiddelde van net geen 30 kilometer per uur, hij zat tien uur en 47 minuten op de fiets. Een geweldige prestatie waar hij wel een aantal dagen zal moeten van recupereren. “Dat valt best mee”, verrast Andreas. “Ik voel me redelijk goed, toch ga ik vandaag niet fietsen want ik heb nog wat schoolwerk in te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier