Amalia Dewaele maakt heel snel progressie

Amalia Dewaele is komt uit een wielerfamilie. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Amalia Dewaele (14) mikt zaterdag op een degelijke prestatie in het provinciaal kampioenschap in Zarren-Kortemark. “Ik heb geen al te hoge verwachtingen, maar het zou toch moeten lukken om mee te strijden voor de trui”, zegt de eerstejaarsnieuwelinge van Gaverzicht-Be Okay.

“Ik ben tevreden over mijn prestaties. Het is mijn eerste veldritseizoen bij de wielerbond. Voorheen was ik anderhalf jaar actief bij de nevenbond LRC (Landelijke Renners en Crossers, red.). Ik ben altijd al sportief geweest, want van mijn vijfde tot mijn twaalfde deed ik aan dansen. Nadien heb ik nog twee jaar geturnd.”

Nonkel Pedro Baelen

Dat Amalia uiteindelijk voor het veldrijden koos, mag niet verbazen. “Ik kom uit een wieleromgeving”, vertelt ze. “Mijn nonkels Pedro en Carmino (die overleed op 22-jarige leeftijd, red.) Baelen zaten jarenlang in het peloton. Via mijn neefjes Thor en Lars De Baene heb ik mijn kans gewaagd als veldrijdster. Het beviel me enorm. Dankzij Pedro, die mijn oefenschema’s uitstippelt, maak ik snel progressie. Zowel op vlak van kracht als techniek. Ik amuseer me echt.”

De inspanning in een tijdrit is te vergelijken met die in een veldrit. Ik ben benieuwd naar wat ik op de weg waard ben

“Ik kom vooral op trajecten met veel rechte stukken en in zware moddercrossen goed tot mijn recht. Technische omlopen zijn voorlopig nog minder mijn ding, maar ook in dit soort wedstrijden lukt het almaar beter om vooraan post te vatten. Ik ben tevreden over mijn evolutie. Onlangs werd ik achtste in Boortmeerbeek, waar ik als veertienjarige moest aantreden tussen meisjes juniores. Dat was volgens mij m’n beste prestatie tot nog toe.”

Sportschool Kortrijk

“Ik zit vijf dagen per week op de fiets”, vervolgt Amalia. “Eén keer gaat het er intensief aan toe. Doordat ik op de sportschool in Kortrijk zit, werk ik een mix van sportdisciplines af. Vandaar dat ik op de fiets nog niet ovedrijf. Ik wil de komende jaren telkens nog wat meer en intensiever kunnen trainen. Het is zaak van wat reserves in te bouwen en op lange termijn te denken.”

Amalia wil in 2020 ook haar mogelijkheden op de weg aftasten. “Vorig seizoen heb ik als laatstejaarsaspirante enkele koersen betwist. Ik wil me in de toekomst toeleggen op het werk tegen de klok. Afgelopen seizoen deed ik al mee aan het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Een topresultaat zat er nog niet in, maar ik denk dat het een onderdeel is dat me moet liggen. De inspanning in een tijdrit is te vergelijken met die in een veldrit. Ik ben benieuwd wat ik op de weg waard ben.”

Meer veldrijdsters

“Deze winter wil ik blijven opschuiven in de uitslagen”, gaat Amalia voort. “Mijn doel is om bij de beste vijf te kunnen eindigen. De voorbije weken was ik er telkenmale dicht bij. Dat er (zoals bij de jongens, red.) geen apart klassement voor eerstejaars wordt gemaakt, deert me niet. Ik vind het leuk om tegen oudere concurrenten uit te komen. Hoe groter de groep, hoe leuker.”

De Otegemse heeft intussen beslist dat ze bij Gaverzicht-Be Okay blijft. “Ik vind het een goede ploeg. Hopelijk komen er in de toekomst nog meisjes bij die crossen. Soms staat er wel eens een ploeggenote aan de start, maar ze doet dat dan gewoon als opstap naar het wegseizoen. Mijn leeftijdsgenoten zijn eigenlijk allemaal wegrensters”, aldus nog Amalia Dewaele. (MVH)