Alvarado maakt verschil in zandstrook in Ruddervoorde

Redactie KW

Ceylin Alvarado heeft de Superprestige in Ruddervoorde op haar naam gebracht. In een spannende wedstrijd maakte ze het verschil in de slotronde in de zandstrook en haalde ze het voor Annemarie Worst en Lucinda Brand. Eerder bracht Alvarado ook al de openingsmanche op haar naam in Gieten. Laura Verdonschot finishte als eerste Belgische op een zesde plaats.

Zonder publiek in Ruddervoorde, maar wel met Lotte Kopecky aan de start. De Belgische kampioene maakte haar veldritdebuut bij de profs. Ze startte op de laatste rij en zou, logischerwijs, geen rol spelen in de wedstrijd. Dat zou ook Denise Betsema niet doen. Zij schakelde zichzelf uit door een val. Ze zou finaal nog naar een zevende plaats rijden. Ook Sanne Cant had een mindere start en zou nooit in de voorste regionen opereren.

Hoge foutenlast

Het was de wereldkampioene die als een komeet uit de startblokken schoot, maar Annemarie Worst was bij de pinken. De twee namen enkele meters, maar toen Alvarado ten val kwam in de zandstrook slaagde een klein groepje er wat later in om terug aan te pikken. Het tempo ging er even uit. We kregen een kopgroep met Bakker, Alvarado, Kastelijn, Worst, Brand en Eva Lechner. De Italiaanse zou als eerste de rol lossen, de vijf wisselen daarna voortdurend van positie.

Het tempo lag hoog, maar niemand slaagde erin weg te rijden, mede ook door de hoge foutenlast bij de dames. Elk van hen had wel iets voor in het zand, op een helling of de modder. In de vierde van zes rondes trok Alvarado nog even door, maar meteen kreeg ze Worst op haar wiel.

Verschil in zandstrook

Met vijf doken ze de slotronde in, Bakker versnelde en nam enkele meters. Ze werd teruggehaald, Worst versnelde, maar deze keer dichtte Lucinda Brand het gaatje. Ook Alvarado sloot aan. In de zandstrook net voor de finish maakte de wereldkampampioene het verschil en liep ze weg bij haar achtervolgers. In geen tijd nam ze enkele meters en dat volstond voor de dagzege en een twee op twee in de Superprestige.

Alvarado was nog maar toe aan haar derde cross van het seizoen, na haar uitstapje in het mountainbike waar ze brons veroverde op het WK bij de beloften daags voor de Superprestige in Gieten. In haar eerste wedstrijd in het veld was ze toen meteen aan het feest, nu scoort ze twee op twee in de Superprestige.

“Rustig blijven en wachten”

“Ik had onderweg een paar keer geprobeerd om weg te geraken”, sprak ze voor de camera van Play Sports. “Maar het was gewoon te moeilijk. Annemarie en Lucinda werkten echt niet mee vandaag, dus na een tijdje wilde ik ook niet zo verder crossen, en dat zij dan op het eind ervan zouden profiteren. Het was ook heel lastig vandaag met die wind.”

De wereldkampioene moest dus de kalmte bewaren onderweg. “Het was zaak om rustig te blijven en te wachten, tot de sprint of misschien die laatste zandstrook”, hield ze zich voor. “In die zandstrook zette ik dan alles op alles. Waarom niet. Als het me lukte bleef ik voor, indien niet, moesten ze nog altijd over me heen in dat laatste korte stuk naar de finish. Ik bleef voor en pak de zege. Hier ben ik blij mee.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier