Alleen Keukeleire, Meurisse en Pauwels ‘zeker’ van de Tour, Lampaert moet wachten

Vorige zomer namen maar liefst acht provinciegenoten deel aan de Tour. Dat was sinds 1974 niet meer gebeurd. Krijgen we op 6 juli 2019 in Brussel opnieuw zoveel West-Vlamingen aan de start van La Grande Boucle? Na een rondvraag bij renners en team lijkt die kans echter heel klein te zijn.

© belga

Met 19 West-Vlamingen aan de start van de Tour, het zou zomaar kunnen. Dat is immers het aantal profs uit onze provincie dat deel uitmaakt van een ploeg die deze zomer in Brussel aan de start van de 106de Ronde van Frankrijk zal verschijnen. Lotto-Soudal zou met vijf renners hoofdleverancier worden, op de voet gevolgd door vier pionnen van Wanty-Gobert. Daarna volgen Deceuninck-Quick.Step, CCC Team en Cofidis met twee renners. Dimension Data, Jumbo-Visma, EF-Education First en Katusha zouden één West-Vlaming naar de Tour kunnen sturen. Tussen droom en werkelijkheid ligt echter een wezenlijk verschil…

100%

Jens Keukeleire

Voor Jens Keukeleire is een vierde deelname een zekerheid. “Ik ga altijd graag naar de Tour. Iedereen in het peloton zeker? En zeker nu de start in Brussel is. Het parcours oogt aantrekkelijk. We trekken snel de Vogezen in, waardoor de koers volgens mij iets veiliger zal worden. In 2018 waren er eerst tien vlakke ritten, wat voor heel wat stress over een lange periode zorgde. In deze Tour zie ik twee, drie ritten waarin ik iets kan proberen”, denkt de Bruggeling, die na de Vierdaagse van Duinkerke in principe op hoogtestage trekt naar de Sierra Nevada (met ploegmaats Tiesj Benoot, Maxime Monfort en Jelle Wallays) en via de Dauphiné naar de Tour gaat.

Serge Pauwels

Serge Pauwels mag zich opmaken voor zijn vijfde opeenvolgende Tour. De voorbije vier edities was de ingeweken Antwerpenaar een van de smaakmakers in het hooggebergte. Pauwels is momenteel aan de slag in Yorkshire en trekt via de Noorse Hammer Series, een stage in Lucca, de Dauphiné, een tweede stage in Lucca en het BK op de weg in Gent richting Tourstart in Brussel. “Zekerheid over mijn deelname is er nog niet, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik er in juli weer bij ben in Frankrijk.”

Serge Pauwels: vorig jaar als concurrent in de aanval met Greg Van Avermaet, dit jaar als ploegmaat? (foto Belga)
Serge Pauwels: vorig jaar als concurrent in de aanval met Greg Van Avermaet, dit jaar als ploegmaat? (foto Belga)© AFP

90%

Xandro Meurisse

Xandro Meurisse is zo goed als zeker van zijn Tourdebuut. “Dat mag je gerust zo schrijven”, zegt Wanty-Gobert-ploegleider Hilaire Van der Schueren. “Tenminste als hij laat zien dat hij er klaar voor is. Of er voor Xandro een nieuwe hoogtestage met de ploeg volgt, ditmaal in Font-Romeu, moet ik met hem nog bespreken.” Meurisse rijdt momenteel de Ronde van Romandië en zal in juni ook aanwezig zijn in de Dauphiné Libéré.

70%

Yves Lampaert

Yves Lampaert werd vorig jaar bij zijn Tourdebuut derde in de rit over het parcours van Paris-Roubaix, zesde in Valence, negende in Amiens en bijna winnaar van de slotrit op de Champs-Elysées. Toch is de regerende Belgische kampioen helemaal niet zeker van een nieuwe deelname. Bij Deceuninck-Quick.Step lijken alleen Julian Alaphilippe, Enric Mas en Elia Viviani al zeker van hun plaats. “Ik sta op de longlist van onze ploeg, maar ik denk dat het moeilijk wordt om erbij te zijn. Gilbert, Stybar, Asgreen, Devenyns… de keuze is groot. Zelf weet ik nog van niets, maar ik focus me op de Tour. En anders wordt het de Vuelta.” Lampaert trekt via de Rondes van Noorwegen en Zwitserland naar de kampioenschappen. “Neen, geen nieuwe hoogtestage in de Sierra Nevada. Ik ben daar vorig seizoen heel goed uitgekomen, maar de planning van de ploeg laat het dit jaar niet toe.”

Ik sta op de longlist van onze ploeg, maar ik denk dat het moeilijk wordt om erbij te zijn

Julien Vermote

Het lot van Julien Vermote lijkt af te hangen van de Tourdeelname van Mark Cavendish. Zijn kopman bij Dimension Data, al heel lang op de sukkel, hervatte de competitie in de Ronde van Turkije en werd er derde in een rit. Cav aast nog altijd op het record van het meeste aantal ritzeges Eddy Merckx heeft er 34, Cavendish 30 en om dat doel te bereiken, rekent de Brit op zijn West-Vlaamse luitenant. “Maar of Julien er effectief zal bij zijn, is nog heel onduidelijk”, geeft ploegleider Jean-Pierre Heynderickx aan. “Dat hangt af van hoe onze renners de komende maanden zullen presteren.”

60%

Timothy Dupont

Timothy Dupont eindigde vorige zomer bij zijn Tourdebuut vier keer in de top tien. Vooral zijn tiende plaats in de kasseienrit naar Roubaix sprong in het oog. “Maar of ik er nu weer bij ben, weet ik niet. Dat moet je vragen aan Hilaire.” Hallo Hilaire Van der Schueren? “Hij zit in de preselectie van een 14-tal renners. Of hij mee mag, zal afhangen van hoe hij de komende twee maanden presteert.” Dupont hervat in Duinkerke en rijdt daarna de Rondes van Luxemburg en België.

Guillaume Van Keirsbulck

Guillaume Van Keirsbulck was de voorbije twee edities telkens een van de smaakmakers in de vlakkere Tourritten. “Ik zou er graag opnieuw bij zijn, maar of dat zo zal zijn, weet ik niet. Ook op mijn programma voor de komende maanden heb ik nog geen zicht.” Bij zijn nieuwe ploeg CCC, dat met een stel vrijbuiters naar Brussel komt, lijkt GVK een grote kans op deelname te maken.

40%

Jens Debusschere

Jens Debusschere kwam als renner van Lotto-Soudal al twee keer aan de start van de Tour. “Jens rijdt in mei al zeker de Ronde van Californië. Wat daarna volgt, staat nog niet vast. Hij staat alleszins op onze longlist voor de Tour”, laat ploegleider Dirk Demol weten. Marcel Kittel lijkt de uitgesproken kopman bij Katusha te worden, maar dan moet de Duitser wel dringend zijn niveau opkrikken.

Jelle Wallays

Jelle Wallays hoopt voor het derde jaar op rij op zijn Tourdebuut. “Ik zou heel graag meegaan, maar waarschijnlijk zal ik voor de derde keer als allerlaatste uit de boot vallen. Het zou jammer zijn, maar het is de keuze van de ploeg.” Bij Lotto-Soudal zijn Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Caleb Ewan, Jens Keukeleire en Tim Wellens zekerheden. Er blijven dus nog drie tickets over, maar twee daarvan gaan in principe naar de lead-out voor Ewan. Wallays moest deze week door een maag- en darmontsteking zijn terugkeer in competitie (na zijn val in Argentinië in januari) uitstellen, maar na Duinkerke en een hoogtestage in de Sierra Nevada volgen de Limburgse Hammer Series, Ronde van België, Ster ZLM Toer en het BK.

30%

Bert Van Lerberghe

Een jaar geleden leek Bert Van Lerberghe bij Cofidis zeker van zijn Tourdebuut, maar viel hij in laatste instantie uit de boot. “Nu is daar minder over gesproken. Eigenlijk is het heel eenvoudig bij mijn ploeg: de beste acht van de laatste weken voor de Tour mogen mee”, aldus de kersverse papa van Romain, die momenteel de Tour de Yorkshire rijdt en daarna de Vierdaagse van Duinkerke en de GP Marcel Kint betwist.

Pieter Vanspeybrouck

Pieter Vanspeybrouck liet bij zijn Tourdebuut in 2017 fraaie dingen zien. “De Pieter van twee jaar geleden mag van mij zeker mee naar de Tour, maar die Pieter heb ik dit jaar nog niet gezien”, merkt ploegleider Van der Schueren op. “Hij zit wel in onze voorselectie van een 14-tal renners. De komende weken rijdt Pieter de Rhône-Alpes-Isère Tour en Duinkerke. Als hij mij daar positieve signalen geeft, kan het.”

20%

Tim Declercq

Geen tweede Tour voor Tim Declercq, zo lijkt het toch. “Waarschijnlijk zal ik er niet bij zijn. Het enige wat vaststaat, is de Ronde van Californië. Over het vervolg van mijn programma zijn we nog wat aan het onderhandelen.” Hetzelfde verhaal als bij Lampaert: de keuze bij Deceuninck-Quick.Step is groot. De Deen Kasper Asgreen, tweede in de Ronde van Vlaanderen en een van de smaakmakers van voorjaar, lijkt de voorkeur op Declercq te krijgen als meid van alle werk.

10%

Floris De Tier

Floris De Tier is bij Jumbo-Visma in principe niet voorzien voor de Tour, maar als een ploegmaat uitvalt, kan het altijd gebeuren dat de ingeweken Oost-Vlaming toch zal worden opgeroepen om kopmannen Steven Kruijswijk en Primoz Roglic bij te staan. “Neem nu Robert Gesink, die in de Waalse Pijl zwaar ten val kwam en daardoor de Giro mist. Haalt Robert de Tour? Ik wens het hem zeker toe, want hij heeft in het verleden al zoveel pech gekend.” De Tier moest in eerste instantie de Giro rijden, maar was lange tijd op de sukkel met darmproblemen. “Ik rijd nu de Rondes van Californië, Noorwegen en Zwitserland. Daarna hoop ik op de Vuelta, maar in Catalonië heeft de ploeg me gezegd dat ze me niets kunnen garanderen.” De Tier is einde contract. “Ik moet dringend iets tonen, want dat ik vorig jaar in de Vuelta goed heb gereden, zijn velen al vergeten.”

Alleen Keukeleire, Meurisse en Pauwels 'zeker' van de Tour, Lampaert moet wachten
© BELGA

Nikolas Maes

Nikolas Maes wordt bij Lotto-Soudal net als vorig jaar als back-up gebruikt. “Ik denk niet meteen dat ik voorzien ben. Ik trek via de Rondes van Noorwegen en Zwitserland naar het BK in Gent.”

Zico Waeytens

Zico Waeytens wil graag met Cofidis naar de Tour, maar zijn kansen lijken beperkt. Door ziekte en een hernia zag Waeytens zijn voorjaar volledig de mist ingaan.

0%

Tom Devriendt

Tom Devriendt past niet in de Tourplannen van Wanty-Gobert. “Ik denk niet dat ik mijn plaats bij de acht heb”, zegt hij daar zelf over. “Een goeie Devriendt is van grote waarde, maar mentaal is er nog meer stabiliteit nodig”, voegt ploegleider Van der Schueren eraan toe. “Ik hoop op een sterk BK in Gent van hem, maar Tom is iemand die zich snel opoffert. Als ploegmaat is hij geweldig.”

Stan Dewulf

Bij Lotto-Soudal komt neoprof Stan Dewulf nog niet in aanmerking voor een Tourselectie.

Harm Vanhoucke

Wat voor Dewulf geldt, telt ook voor Harm Vanhoucke. De Aalbeekse klimbelofte kent een moeilijke aanpassing, maar klimt stilaan uit het dal. Een debuut in de Giro van 2020 lijkt aannemelijk.

Sep Vanmarcke

Sep Vanmarcke reed al vijf keer de Tour, vorig jaar in dienst van pechvogel Rigoberto Uran. “Maar dit jaar ben ik er niet bij. Erg vind ik dat niet, want ik ben daar eigenlijk niet graag.” Over Vanmarckes programma bestaat nog geen zekerheid, maar het BK in Gent staat uiteraard met stip in de agenda aangeduid.

West-Vlaamse deelnemers aan de Tour

11 deelnames: Johan Museeuw.

10 deelnames: Hendrik Devos.

8 deelnames: Peter Farazijn, Michel Pollentier.

7 deelnames: Wilfried David, Georges Vandenberghe, Eric Van Lancker, Willy Van Neste.

6 deelnames: Johan Bruyneel, Marc Demeyer, Guido Reybrouck.

5 deelnames: Paul Haghedooren, Eric Leman, Marc Lievens, Serge Pauwels, Sep Vanmarcke, Wim Vansevenant.

4 deelnames: Jaak De Boever, Nico Mattan, Jean Monteyne, Stefan Morjean, Noël Vanclooster, Jurgen Van de Walle, Julien Vermote, Pol Verschuere.

3 deelnames: Stijn Devolder, Jens Keukeleire, Freddy Maertens, Rony Vanmarcke, Daniel Van Ryckeghem.

2 deelnames: Eddy Cael, Gérard David, Jens Debusschere, Hans De Clercq, Noël Dejonckheere, Dirk Demol, Alain De Roo, Alain Desaever, Leif Hoste, Patrick Sercu, Guillaume Van Keirsbulck, Daniel Verplancke, Roger Verschaeve.

1 deelname: Dirk Baert, Tim Declercq, Werner Devos, Timothy Dupont, Jan Ghyselinck, Yves Lampaert, Lieven Malfait, Gianni Meersman, Wim Myngheer, Pieter Vanspeybrouck, Stive Vermaut, Luc Wallays.

Meeste aantal West-Vlaamse deelnemers

13 deelnemers in 1974: Dirk Baert, Eddy Cael, Wilfried David, Marc Demeyer, Eric Leman, Marc Lievens, Michel Pollentier, Patrick Sercu, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Wilfried Van Neste, Daniël Verplancke, Roger Verschaeve.

8 deelnemers in 1969: De Boever, David, Leman, Monteyne, Reybrouck, Vanclooster, Vandenberghe, Van Neste.

8 deelnemers in 1972: G. David, W. David, Lievens, Vanclooster, Vanmarcke, Reybrouck, Van Neste, Van Ryckeghem.

8 deelnemers in 1979: Demeyer, Desaever, Devos, Malfait, Myngheer, Pollentier, Verschaeve, Verschuere.

8 deelnemers in 2018: Declercq, Dupont, Keukeleire, Lampaert, Pauwels, Vanmarcke, Vermote, Van Keirsbulck.

8 deelnemers in 1970: G. David, De Boever, Leman, Lievens, Vandenberghe, Van Neste, Van Ryckeghem.

Minste aantal West-Vlaamse deelnemers

1 deelnemer in 1977: Patrick Sercu.

1 deelnemer in 1999: Peter Farazijn.

1 deelnemer in 2000: Nico Mattan.

1 deelnemer in 2003: Hans De Clercq.

1 deelnemer in 2005: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2006: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2012: Jan Ghyselinck.

1 deelnemer in 2013: Sep Vanmarcke.

2 deelnemers in 1983: Hendrik Devos, Paul Haghedooren.

2 deelnemers in 1989: Johan Museeuw, Hendrik Devos.

2 deelnemers in 1992: Johan Museeuw, Eric Van Lancker.

2 deelnemers in 1997: Peter Farazijn, Johan Museeuw.

2 deelnemers in 1998: Johan Bruyneel, Peter Farazijn.

2 deelnemers in 2002: Hans De Clercq, Nico Mattan.

2 deelnemers in 2004: Peter Farazijn, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2007: Leif Hoste, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2009: Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2010: Serge Pauwels, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2011: Gianni Meersman, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2014: Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke.

Geen West-Vlaamse recordeditie in 2019

Deze zomer is het exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges in de Tour behaalde. Sindsdien namen ook heel wat renners uit onze provincie deel aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Een West-Vlaamse terugblik op de voorbije 50 edities van de Tour.

West-Vlaamse deelnemers aan de Tour

11 deelnames: Johan Museeuw.

10 deelnames: Hendrik Devos.

8 deelnames: Peter Farazijn, Michel Pollentier.

7 deelnames: Wilfried David, Georges Vandenberghe, Eric Van Lancker, Willy Van Neste.

6 deelnames: Johan Bruyneel, Marc Demeyer, Guido Reybrouck.

5 deelnames: Paul Haghedooren, Eric Leman, Marc Lievens, Serge Pauwels, Sep Vanmarcke, Wim Vansevenant.

4 deelnames: Jaak De Boever, Nico Mattan, Jean Monteyne, Stefan Morjean, Noël Vanclooster, Jurgen Van de Walle, Julien Vermote, Pol Verschuere.

3 deelnames: Stijn Devolder, Jens Keukeleire, Freddy Maertens, Rony Vanmarcke, Daniel Van Ryckeghem.

2 deelnames: Eddy Cael, Gérard David, Jens Debusschere, Hans De Clercq, Noël Dejonckheere, Dirk Demol, Alain De Roo, Alain Desaever, Leif Hoste, Patrick Sercu, Guillaume Van Keirsbulck, Daniel Verplancke, Roger Verschaeve.

1 deelname: Dirk Baert, Tim Declercq, Werner Devos, Timothy Dupont, Jan Ghyselinck, Yves Lampaert, Lieven Malfait, Gianni Meersman, Wim Myngheer, Pieter Vanspeybrouck, Stive Vermaut, Luc Wallays.

Meeste aantal West-Vlaamse deelnemers

13 deelnemers in 1974: Dirk Baert, Eddy Cael, Wilfried David, Marc Demeyer, Eric Leman, Marc Lievens, Michel Pollentier, Patrick Sercu, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Wilfried Van Neste, Daniël Verplancke, Roger Verschaeve.

8 deelnemers in 1969: De Boever, David, Leman, Monteyne, Reybrouck, Vanclooster, Vandenberghe, Van Neste.

8 deelnemers in 1972: G. David, W. David, Lievens, Vanclooster, Vanmarcke, Reybrouck, Van Neste, Van Ryckeghem.

8 deelnemers in 1979: Demeyer, Desaever, Devos, Malfait, Myngheer, Pollentier, Verschaeve, Verschuere.

8 deelnemers in 2018: Declercq, Dupont, Keukeleire, Lampaert, Pauwels, Vanmarcke, Vermote, Van Keirsbulck.

8 deelnemers in 1970: G. David, De Boever, Leman, Lievens, Vandenberghe, Van Neste, Van Ryckeghem.

Minste aantal West-Vlaamse deelnemers

1 deelnemer in 1977: Patrick Sercu.

1 deelnemer in 1999: Peter Farazijn.

1 deelnemer in 2000: Nico Mattan.

1 deelnemer in 2003: Hans De Clercq.

1 deelnemer in 2005: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2006: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2012: Jan Ghyselinck.

1 deelnemer in 2013: Sep Vanmarcke.

2 deelnemers in 1983: Hendrik Devos, Paul Haghedooren.

2 deelnemers in 1989: Johan Museeuw, Hendrik Devos.

2 deelnemers in 1992: Johan Museeuw, Eric Van Lancker.

2 deelnemers in 1997: Peter Farazijn, Johan Museeuw.

2 deelnemers in 1998: Johan Bruyneel, Peter Farazijn.

2 deelnemers in 2002: Hans De Clercq, Nico Mattan.

2 deelnemers in 2004: Peter Farazijn, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2007: Leif Hoste, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2009: Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2010: Serge Pauwels, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2011: Gianni Meersman, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2014: Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke.

Geen West-Vlaamse recordeditie in 2019

Deze zomer is het exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges in de Tour behaalde. Sindsdien namen ook heel wat renners uit onze provincie deel aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Een West-Vlaamse terugblik op de voorbije 50 edities van de Tour.

West-Vlaamse deelnemers aan de Tour

11 deelnames: Johan Museeuw.

10 deelnames: Hendrik Devos.

8 deelnames: Peter Farazijn, Michel Pollentier.

7 deelnames: Wilfried David, Georges Vandenberghe, Eric Van Lancker, Willy Van Neste.

6 deelnames: Johan Bruyneel, Marc Demeyer, Guido Reybrouck.

5 deelnames: Paul Haghedooren, Eric Leman, Marc Lievens, Serge Pauwels, Sep Vanmarcke, Wim Vansevenant.

4 deelnames: Jaak De Boever, Nico Mattan, Jean Monteyne, Stefan Morjean, Noël Vanclooster, Jurgen Van de Walle, Julien Vermote, Pol Verschuere.

3 deelnames: Stijn Devolder, Jens Keukeleire, Freddy Maertens, Rony Vanmarcke, Daniel Van Ryckeghem.

2 deelnames: Eddy Cael, Gérard David, Jens Debusschere, Hans De Clercq, Noël Dejonckheere, Dirk Demol, Alain De Roo, Alain Desaever, Leif Hoste, Patrick Sercu, Guillaume Van Keirsbulck, Daniel Verplancke, Roger Verschaeve.

1 deelname: Dirk Baert, Tim Declercq, Werner Devos, Timothy Dupont, Jan Ghyselinck, Yves Lampaert, Lieven Malfait, Gianni Meersman, Wim Myngheer, Pieter Vanspeybrouck, Stive Vermaut, Luc Wallays.

Meeste aantal West-Vlaamse deelnemers

13 deelnemers in 1974: Dirk Baert, Eddy Cael, Wilfried David, Marc Demeyer, Eric Leman, Marc Lievens, Michel Pollentier, Patrick Sercu, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Wilfried Van Neste, Daniël Verplancke, Roger Verschaeve.

8 deelnemers in 1969: De Boever, David, Leman, Monteyne, Reybrouck, Vanclooster, Vandenberghe, Van Neste.

8 deelnemers in 1972: G. David, W. David, Lievens, Vanclooster, Vanmarcke, Reybrouck, Van Neste, Van Ryckeghem.

8 deelnemers in 1979: Demeyer, Desaever, Devos, Malfait, Myngheer, Pollentier, Verschaeve, Verschuere.

8 deelnemers in 2018: Declercq, Dupont, Keukeleire, Lampaert, Pauwels, Vanmarcke, Vermote, Van Keirsbulck.

8 deelnemers in 1970: G. David, De Boever, Leman, Lievens, Vandenberghe, Van Neste, Van Ryckeghem.

Minste aantal West-Vlaamse deelnemers

1 deelnemer in 1977: Patrick Sercu.

1 deelnemer in 1999: Peter Farazijn.

1 deelnemer in 2000: Nico Mattan.

1 deelnemer in 2003: Hans De Clercq.

1 deelnemer in 2005: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2006: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2012: Jan Ghyselinck.

1 deelnemer in 2013: Sep Vanmarcke.

2 deelnemers in 1983: Hendrik Devos, Paul Haghedooren.

2 deelnemers in 1989: Johan Museeuw, Hendrik Devos.

2 deelnemers in 1992: Johan Museeuw, Eric Van Lancker.

2 deelnemers in 1997: Peter Farazijn, Johan Museeuw.

2 deelnemers in 1998: Johan Bruyneel, Peter Farazijn.

2 deelnemers in 2002: Hans De Clercq, Nico Mattan.

2 deelnemers in 2004: Peter Farazijn, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2007: Leif Hoste, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2009: Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2010: Serge Pauwels, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2011: Gianni Meersman, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2014: Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke.

Geen West-Vlaamse recordeditie in 2019

Deze zomer is het exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges in de Tour behaalde. Sindsdien namen ook heel wat renners uit onze provincie deel aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Een West-Vlaamse terugblik op de voorbije 50 edities van de Tour.

West-Vlaamse deelnemers aan de Tour

11 deelnames: Johan Museeuw.

10 deelnames: Hendrik Devos.

8 deelnames: Peter Farazijn, Michel Pollentier.

7 deelnames: Wilfried David, Georges Vandenberghe, Eric Van Lancker, Willy Van Neste.

6 deelnames: Johan Bruyneel, Marc Demeyer, Guido Reybrouck.

5 deelnames: Paul Haghedooren, Eric Leman, Marc Lievens, Serge Pauwels, Sep Vanmarcke, Wim Vansevenant.

4 deelnames: Jaak De Boever, Nico Mattan, Jean Monteyne, Stefan Morjean, Noël Vanclooster, Jurgen Van de Walle, Julien Vermote, Pol Verschuere.

3 deelnames: Stijn Devolder, Jens Keukeleire, Freddy Maertens, Rony Vanmarcke, Daniel Van Ryckeghem.

2 deelnames: Eddy Cael, Gérard David, Jens Debusschere, Hans De Clercq, Noël Dejonckheere, Dirk Demol, Alain De Roo, Alain Desaever, Leif Hoste, Patrick Sercu, Guillaume Van Keirsbulck, Daniel Verplancke, Roger Verschaeve.

1 deelname: Dirk Baert, Tim Declercq, Werner Devos, Timothy Dupont, Jan Ghyselinck, Yves Lampaert, Lieven Malfait, Gianni Meersman, Wim Myngheer, Pieter Vanspeybrouck, Stive Vermaut, Luc Wallays.

Meeste aantal West-Vlaamse deelnemers

13 deelnemers in 1974: Dirk Baert, Eddy Cael, Wilfried David, Marc Demeyer, Eric Leman, Marc Lievens, Michel Pollentier, Patrick Sercu, Noël Vanclooster, Rony Vanmarcke, Wilfried Van Neste, Daniël Verplancke, Roger Verschaeve.

8 deelnemers in 1969: De Boever, David, Leman, Monteyne, Reybrouck, Vanclooster, Vandenberghe, Van Neste.

8 deelnemers in 1972: G. David, W. David, Lievens, Vanclooster, Vanmarcke, Reybrouck, Van Neste, Van Ryckeghem.

8 deelnemers in 1979: Demeyer, Desaever, Devos, Malfait, Myngheer, Pollentier, Verschaeve, Verschuere.

8 deelnemers in 2018: Declercq, Dupont, Keukeleire, Lampaert, Pauwels, Vanmarcke, Vermote, Van Keirsbulck.

8 deelnemers in 1970: G. David, De Boever, Leman, Lievens, Vandenberghe, Van Neste, Van Ryckeghem.

Minste aantal West-Vlaamse deelnemers

1 deelnemer in 1977: Patrick Sercu.

1 deelnemer in 1999: Peter Farazijn.

1 deelnemer in 2000: Nico Mattan.

1 deelnemer in 2003: Hans De Clercq.

1 deelnemer in 2005: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2006: Wim Vansevenant.

1 deelnemer in 2012: Jan Ghyselinck.

1 deelnemer in 2013: Sep Vanmarcke.

2 deelnemers in 1983: Hendrik Devos, Paul Haghedooren.

2 deelnemers in 1989: Johan Museeuw, Hendrik Devos.

2 deelnemers in 1992: Johan Museeuw, Eric Van Lancker.

2 deelnemers in 1997: Peter Farazijn, Johan Museeuw.

2 deelnemers in 1998: Johan Bruyneel, Peter Farazijn.

2 deelnemers in 2002: Hans De Clercq, Nico Mattan.

2 deelnemers in 2004: Peter Farazijn, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2007: Leif Hoste, Wim Vansevenant.

2 deelnemers in 2009: Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2010: Serge Pauwels, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2011: Gianni Meersman, Jurgen Van de Walle.

2 deelnemers in 2014: Jens Keukeleire, Sep Vanmarcke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.