Alexander Maes kende nog niet zijn allerbeste jaar

Alexander Maes wil nog wat maken van de resterende weken van dit seizoen. "Ik bekijk het koers per koers." (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Alexander Maes (26) is bezig aan een dramatisch wielerjaar. In de laatste weken van het seizoen wil de continentale renner van Cibel zijn seizoen toch wat kleur geven. “In tegenstelling tot andere jaren heb ik momenteel nog niet kunnen meedoen voor de overwinning. Bovendien is de toekomst van mijn ploeg nog onzeker”, aldus de Deerlijknaar.

“Ik geef toe dat mijn seizoen tot nu toe geen succesverhaal is”, opent Maes. “Wat de reden is, weet ik niet echt. De enige verschillen met andere jaargangen is dat ik in 2019 één keer op stage ben geweest in plaats van tweemaal en dat ik in de voorbereiding geen rittenkoers heb gereden. Normaal draai ik op volle toeren in april en mei. Zo verzamelde ik in 2018 een pak ereplaatsen: vierde in de Ster van Aartselaar, derde in de GP Criquielion in Deux-Acren en tweede in de GP Etienne De Wilde in Laarne. Ik had toen duidelijk de benen om te winnen. Maar de afgelopen maanden heb ik dergelijk gevoel nog niet gehad. Ik moet me hoofdzakelijk beperken tot volgen.”

De voorbije maanden heb ik het gevoel van 2018 nog niet gehad. Ik moet me hoofdzakelijk tot volgen beperken

“Tijdens het voorjaar heb ik in sommige wedstrijden pech gekend, maar dat hoort nu eenmaal bij het wielrennen. Begin mei in een Nederlandse ééndagsklassieker heb ik de grond gekust. Mijn helm was gebroken net boven mijn slaap en daarnaast had ik enkele kneuzingen. Gelukkig waren er geen breuken. Twee dagen later stond ik opnieuw paraat om te koersen. Achteraf gezien is dat misschien wel een domme beslissing geweest. Als je valt, is je lichaam vergiftigd. Ik had het beter één à twee weken rustig aangedaan. Maar ik dacht dat het wel goed ging komen. Ik neem die ervaring mee”, besluit de gewezen stagiair bij Katusha. “Een lichtpuntje was mijn recente negende plaats in de Antwerpse Havenpijl. Jammer dat ik samen met een ploegmaat voet aan grond moest zetten op een vijftal kilometer van de finish. Anders zat er voor één van ons meer in.”

Nog vijf weken

“Dat het wielerseizoen binnen vijf weken ten einde is, doet een belletje rinkelen”, beseft Maes. “Met onder meer de Omloop Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke, Izegem Koerse en Desselgem Koerse krijg ik nog mooie kansen om me te tonen. Dat zal ik alvast proberen. Een specifieke doelstelling heb ik niet. Koers per koers wil ik het beste ervan maken. Wat 2020 brengt, is momenteel een vraagteken. Cibel twijfelt om door te gaan. Hopelijk stopt de ploeg niet, want ik voel me er thuis.” (JV)