Alexander Dekeyser droomt van nationale titel bij de aspiranten

Alexander Dekeyser. © foto JS
Johan Sabbe

Laat het een gunstig voorteken zijn dat eerstejaarsaspirant Alexander Dekeyser (12) vorige zaterdag in Diksmuide de eerste cyclocross van het seizoen gewonnen heeft. Zondag hebben in het stadje Saint-Ghislain in de provincie Henegouwen de Belgische wegkampioenschappen voor aspiranten plaats en de Veldegemnaar heeft zijn zinnen gezet op de nationale titel.

Alexander is de zoon van Emlyn Dekeyser en Bianca De Witte uit de Koning Albertstraat in Veldegem. Emlyn is zelfstandig schilder-decorateur. Alexander heeft een oudere broer Andres (18), die ook aan wielrennen doet.

Alexander maakte tot eind september nog deel uit van KVC Noordzeemeeuw, maar heeft zopas de overstap gemaakt naar CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare. “We hopen dat hij zich bij die club verder zal kunnen ontplooien”, zegt papa Emlyn. “Het belangrijkste is dat hij zich kan uitleven in het sporten, al wil hij sowieso altijd winnen. Daarvoor maakt hij koers van de eerste tot de laatste minuut. Soms wellicht wat te onstuimig, waardoor hij met zijn krachten woekert. Maar dat is de aard van het beestje. Alexander kan zich gewoonweg niet intomen. Hoe hard hij ook traint en zijn best doet, uiteraard heeft hij nog veel te leren. De juiste positie kiezen in een sprint is onder andere een werkpunt.”

Graag dat het lastig is

Alexander fietst op de weg, maar neemt met evenveel enthousiasme aan veldritten en mountainbikewedstrijden deel. “Ik heb heel graag dat het lastig is“, zegt hij. “Het mag bergop gaan en er mag een stevige wind staan. Toen er de voorbije maanden door corona geen wedstrijden plaatshadden, ben ik blijven trainen om mijn conditie op peil te houden. Ik zat zowat elke dag op de fiets. Ik heb ook geprobeerd om kracht bij te winnen. Ik denk dat dat goed gelukt is. Mijn papa volgt alles van dichtbij op. Hij geeft wijze raad.”

Hopelijk geen sprint

Aan het BK voor aspiranten in Saint-Ghislain zullen een 50-tal renners deelnemen. Eerst is er een tijdrit van 3,3 kilometer en daarna de effectieve wegwedstrijd van 20 kilometer. Op een parcours waar Alexander het verschil zou moeten kunnen maken. “Als ik uit de groep kan ontsnappen, maak ik een serieuze kans“, denkt hij. “Al weet je nooit hoe zo’n kampioenschap uitdraait. Ik hoop dat het geen sprint wordt.”

“Alexander heeft zowel op de weg als in het veld bewezen dat hij te duchten is”, vult Emlyn aan. “We blijven echter met beide voeten stevig op de grond. Niets moet. Ik ben heel blij dat hij zich zo amuseert met het wielrennen. Uiteraard zullen we zondag met de hele familie hard voor hem supporteren. Dat is een zekerheid. Winnen zou fantastisch zijn, maar daar is wat geluk voor nodig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier