Het is de allereerste profzege voor Bettiol, die aan zijn zesde seizoen bij de profs bezig is. Op de erelijst is hij de opvolger van de Nederlander Niki Terpstra. Die kwam dit jaar al vroeg ten val en moest de wedstrijd verlaten.

Van bij de start regende het aanvallen. Hugo Houle, Damien Touze, Jasper Asselman en Kenneth Van Rooy waren de eersten die een vrijgeleide kregen van het peloton. Na zeven kilometer koers begonnen ze aan hun lange vlucht. In aanloop naar de Oude Kwaremont, de eerste helling van de dag na 119 kilometer, kwam Terpstra zwaar ten val. Hij bleef een tijdje roerloos op het asfalt liggen en werd na de eerste medische zorgen afgevoerd naar het ziekenhuis van Oudenaarde. Op de kasseistrook van de Haaghoek zette Deceuninck - Quick-Step zich op kop van de grote groep. In aanloop naar de mythische Muur van Geraardsbergen ging het gashendel helemaal open. Na die bult zat het erop voor de vroeger vlucht en spatte het peloton in twee stukken uiteen.

Yves Lampaert, Nelson Oliveira, Lukas Pöstlberger en Matti Breschel trokken in de aanval. Zij kregen wat verder het gezelschap van Danny van Poppel, maar op de Kanarieberg smolt alles weer samen. Tijdens de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, net voordien was Mathieu van der Poel ten val gekomen, bundelden Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke hun krachten. Het duo kreeg na de Paterberg versterking van Kasper Asgreen. Voor Stijn Vandenbergh ging het te snel en zijn plaats voorin werd ingenomen door Dylan van Baarle. Vanmarcke moest op de Hotond ook lossen. Hij pikte wel in bij Greg Van Avermaet, Bob Jungels en zijn teamgenoot Bettiol. Dat gezelschap zou aangroeien tot twintig renners.

Tijdens de laatste beklimming van de Oude Kwaremont zoefde Bettiol naar de kop van de koers. De Italiaan begon ook solo aan de Paterberg. Achter Bettiol werd er slag om slinger gedemarreerd in het elitegroepje met Alejandro Valverde, Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Bob Jungels, Tiesj Benoot, Jens Keukeleire, Peter Sagan, Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Sebastian Langeveld, Wout van Aert, Nils Politt, Dylan van Baarle, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Mathieu van der Poel en de jonge Dries Van Gestel. Bettiol kwam niet meer in de problemen en zette alle topfavorieten een neus.

De 103e Ronde van Vlaanderen (WorldTour), met start in Antwerpen en aankomst na 270,1 kilometer in Oudenaarde, van kilometer tot kilometer.

Km 0: 175 renners nemen onder massale publieke belangstelling aan het Steenplein de start.

Km 7: Eerste aanval van de dag. Hiervoor tekenen Hugo Houle, Damien Touze, Jasper Asselman en Kenneth Van Rooy.

Km 37: Het peloton wordt even opgehouden door een gesloten spooroverweg. De voorsprong van de leiders groeit naar 5:00.

Km 48,1: Het eerste wedstrijduur zit erop. De leiders tellen 8:15 voorsprong.

Km 88: Valpartij met Gijs Van Hoecke, Kiel Reijnen en Adrien Garel. Zij kunnen na enig oponthoud hun wedstrijd verder zetten.

Km 105: Passage in Oudenaarde aan het Centrum Ronde van Vlaanderen. Voorsprong van de leiders is 6:15.

Km 110: Zware val van de Nederlander Niki Terpstra. De winnaar van vorig jaar blijft roerloos liggen en wordt wat later afgevoerd naar het ziekenhuis van Oudenaarde. Ook betrokken bij de val Jasha Sütterlin, Taco van der Hoorn en Alexandre Pichot.

Km 119: De Oude Kwaremont. Hugo Houle komt als eerste boven en slaat een kloofje op zijn metgezellen. Hij pakt daarmee de GP Stig Broeckx mee en mag zo 5.000 euro aan een Belgisch goed doel schenken.

Km 135: Zdenek Stybar rijdt lek en moet achtervolgen in aanloop naar de Ladeuze.

Km 145: De Haaghoek: Deceuninck - Quick-Step ment het peloton.

Km 170: Beklimming van de Muur van Geraardsbergen: De vier leiders hebben nog 1:25.

Km 175: Het peloton split in twee stukken. In het eerste gedeelte zowat 35 renners.

Km 176: De vroege vlucht zit erop.

Km 178: Een nieuwe aanval met Yves Lampaert, Nelson Oliveira, Lukas Pöstlberger en Matti Breschel.

Km 192: De kopgroep dikt aan tot zowat 50 renners.

Km 198: Op de Kanarieberg smelt alles samen.

Km 200: Een poging van Matej Mohoric, maar die duurt niet lang.

Km 210: Valpartij van Mathieu van der Poel, nadat hij lek rijdt.

Km 214: De tweede beklimming van de Oude Kwaremont. Stijn Vandenbergh neemt wat afstand. Ook Sep Vanmarcke glipt mee.

Km 216: Kasper Asgreen rept zich naar de kopgroep.

Km 224: De Koppenberg. Mathieu van der Poel komt piepen in het peloton.

Km 230: De kopgroep wordt aangevuld met Dylan van Baarle. Stijn Vandenbergh krijgt het lastig.

Km 232: De Taaienberg. Stijn Vandenbergh lost bij de leiders.

Km 239: John Degenkolb en Pieter Weening trekken in de tegenaanval.

Km 243: Degenkolb en Weening worden ingelopen door een groepje met Jungels, Van Avermaet, van Aert en Valverde.

Km 244: Sep Vanmarcke moet ook laten rijden. Nog twee leiders: Kasper Asgreen en Dylan van Baarle.

Km 253: De laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Alberto Bettiol zoeft voorbij de leiders.

Km 256: De Paterberg, de laatste helling van de dag. Bettiol komt boven met een voorsprong van 18 seconden.

Km 264: Nog 5 kilometer. Albert Bettiol heeft een voorsprong van 0:21 op Alejandro Valverde, Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Bob Jungels, Tiesj Benoot, Jens Keukeleire, Peter Sagan, Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Sebastian Langeveld, Wout van Aert, Nils Politt, Dylan van Baarle, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Mathieu van der Poel en Dries Van Gestel.

Km 270: Alberto Bettiol wint. De Deen Kasper Asgreen wordt tweede, voor de Noor Alexander Kristoff.

(Belga)