Aaron Verwilst zette dit voorjaar duidelijke stap in de goeie richting

Ruiseledenaar Aaron Verwilst maakte in de Amstel Gold Race deel uit van de vroege vlucht. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Aaron Verwilst (22) heeft zijn tweede voorjaar bij de profrenners achter de rug. De Ruiseleedse jongeling van Sport Vlaanderen-Baloise kijkt met een tevreden gevoel terug. “Ik heb duidelijk een stapje vooruit gezet”, aldus Aaron.

“Mijn winter is perfect verlopen. Met twee stages van een tweetal weken in het zonnige Calpe heb ik het seizoen met voldoende vertrouwen kunnen aanvatten in Mallorca”, begin Verwilst, die op 2 mei 22 kaarsjes mocht uitblazen. “In die eerste ronde kon ik me eens in de vroege vlucht van de dag nestelen. Ik voelde meteen dat ik sterker ben geworden. Na Mallorca volgden de Ronde van Murcia en de Ronde van Andalusië om me voor te bereiden op de eerste grote afspraak van mijn seizoen Kuurne-Brussel-Kuurne. In 2018 moest ik voor de Oude Kwaremont de rol al lossen en zat mijn koers erop. Als neoprof moet je echt wel leergeld betalen. De positionering bij de profs in combinatie met de manier van koersen is toch anders dan bij de jeugdcategorieën. Dit jaar kon ik echter overleven tot het einde. In de massaspurt eindigde ik op de 50ste plaats. Daarna trok ik via een aantal minder bekende eendagskoersen en de Ronde van de Sarthe naar het Ardense drieluik.”

In de Amstel Gold Race ik samen met ploegmaat Thomas Sprengers voor publiciteit zorgen, van kilometerpaal 15 tot het bordje van de 220. Via die aanval kwamen we als opleidingsploeg toch mooi in beeld

“In de Amstel Gold Race kon ik samen met tien anderen de vlucht van de dag vormen. Van kilometerpaal 15 tot het bordje van de 220 kon ik samen met ploegmaat Thomas Sprengers voor publiciteit zorgen. Als opleidingsploeg zijn we ons ervan bewust dat het moeilijk is om een bepalende factor te spelen in de finale. Via die aanval kwamen we toch mooi in beeld. Toen we werden ingelopen, was ik volledig leeg en ben ik afgestapt met het oog op de Waalse Pijl. Maar het was een plezante dag”, blikt Aaron voldaan terug. “In de Waalse Pijl moest ik tijdens de tweede passage op de Muur van Hoei de rol in het peloton lossen. Persoonlijk was dat wel goed voor mij, aangezien ik geen topklimmer ben. Het niveau in zulke klassiekers ligt bovendien echt wel hoog”, verduidelijkt Verwilst. “In La Doyenne was het een koude dag. Dat is niet echt mijn ding en werd ik dan ook tot opgave gedwongen.”

Niet in de Ronde

Als eerstejaarsjunior won Verwilst de Ronde van Vlaanderen. We zouden ons kunnen afvragen waarom hij bij de profs nog nooit in Vlaanderens Mooiste aan de start heeft gestaan. “Het is moeilijk om die categorieën te vergelijken. Waarschijnlijk maak ik in één van de volgende twee seizoenen mijn Rondedebuut bij de profs. Momenteel zit ik in een relatieve rustperiode. De volgende doelen zijn de Ronde van België, de Ster ZLM Toer en de Belgische kampioenschappen”, sluit de tweedejaarsprof af. (JV)