A ride for Alain (5): de steun van het thuisfront doet deugd

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“De ploegentijdrit naar Bordeaux heb ik vandaag vlot afgewerkt. Ik moest het wel op mijn eentje doen. Ik bleef voortdurend in mijn LSD-zone en kon goed doorfietsen. In het begin van de rit reed ik constant in de bossen. Pas na twee uur op bijna kaarsrechte wegen kwam ik plots in de bewoonde wereld. Mijn tempo moest ik wel minderen in de voorsteden van Bordeaux. Door de talrijke rode lichten en oversteekplaatsen werd het moeilijk om door te fietsen. Veertig jaar geleden lag de aankomst op een velodroom. Na wat navraag bij de ‘Bordelezen’ bleek dat die al dertig jaar geleden werd gesloopt.”

A ride for Alain (5): de steun van het thuisfront doet deugd

“Mijn compagnon de route Damien ging vandaag niet mee. Hij ‘kreeg’ een rustdag en reed rechtstreeks naar Bordeaux. Ondertussen zijn twee goede vrienden van mij, Tim Vantyghem en Tommy Vanhoucke, aangekomen in Poitiers waar ik vanavond overnacht. Zij gaan mij de komende twee dagen vergezellen op de fiets. Dinsdag rijden we samen een rit van 145 kilometer. Woensdag volgt dan een van bijna 250 kilometer. Ik zal dan hun gezelschap kunnen gebruiken om de kilometers af te tellen. Voor hun is dit avontuur ook wel speciaal. Samen hebben we nog gekoerst bij CT Wervik waar mijn vader enkele jaren onze ploegleider was.”

A ride for Alain (5): de steun van het thuisfront doet deugd

“Ook vanuit het thuisfront is de steun zalig. Mijn dochtertje Aiko heeft snoepzakjes verkocht aan vrienden, kennissen en buren en zamelde zo 456 euro in. Ik ben dan ook supertrots op haar dat ze dat uit zichzelf doet. Ook online heeft mijn avontuur veel weerklank. Het is super om zoveel warme reacties te lezen. Het leeft echt in Diksmuide en daarbuiten en dat doet mij enorm veel deugd.”

Zo was het in 1979:

In 1979 was de ploegentijdrit van Captieux naar Bordeaux een prooi voor TI-Raleigh. De ploeg van Peter Post reed 22 seconden sneller dan Ijsboerke – Warncke. De ploeg van Bernard Hinault, Renault- Gitane, reed maar de vijfde tijd, maar kon desondanks de trui van de Bretoen behouden. Splendor eindigde ver in de achtergrond op plek 13 met een achterstand van meer dan 13 minuten.

Hoe doet Kenny het op Strava?

A ride for Alain (5): de steun van het thuisfront doet deugd

A ride for Alain (5): de steun van het thuisfront doet deugd

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.