A ride for Alain (4): Slechte nachtrust en moordende hitte

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Zondag stond ik vermoeid aan de start van de koninginnenrit in de Pyreneeën. Door de hitte had ik die nacht amper kunnen slapen. Toch kon ik de rit van 176 kilometer naar Pau vlot uitrijden. De hele dag bleef ik bergop in mijn zones. Enkel op de laatste beklimming, die van de Soulor, kreeg ik het lastig. De hitte is gewoon moordend en zeker als je niet voldoende kan rusten.”

A ride for Alain (4): Slechte nachtrust en moordende hitte

“Het was leuk om de steun van Wesley te krijgen. In de valleien reden we rustig rond. Zo kwamen we niet te vermoeid aan de voet van de bergen. De laatste 10 kilometer naar Pau reden we op wegen die dit jaar in de Tour worden gebruikt.”

A ride for Alain (4): Slechte nachtrust en moordende hitte

“Met deze etappe achter de kiezen is er een serieus blok aan ritten afgewerkt. De opener van de Tour van 1979 was enorm pittig met twee tijdritten en twee bergritten. Nu komen er wat vlakkere kilometers aan. Vanaf de rit naar Metz gaat de weg wel opnieuw omhoog. Vannacht is er in het hotel gelukkig airco dus ik hoop op een goede nachtrust. Morgen volgt er een korte rit van 86 kilometer.”

A ride for Alain (4): Slechte nachtrust en moordende hitte

Volg het dagboek van Kenny op www.kw.be/kenny

Zo was het in 1979:

De tweede bergrit was een prooi voor de Bretoen Bernard Hinault. De Fransman bleef de Belg Rudy Pevenage voren na een sprint met 13 renners. Voor Hinault was het na zijn tijdritzege de twee overwinning op een rij. West-Vlaming Michel Pollentier eindigde als 11de en Alain Desaever finishte als 86ste op ruime afstand. Ondanks de goede prestaties van kopman Pollentier kwam er opnieuw een dreun voor Splendor. De ploeg verloor met Lieven Malfait en Ludo Loos opnieuw twee renners.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.