A ride for Alain (3): Met Joren Touquet in gedachten

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Vandaag stond er een klimtijdrit van 24 kilometer tussen Bagnères-de-Luchon en Superbagnères op het menu. Ik recupereer vlot en voelde me vandaag fris. Ik had ook een beter klimritme dan gisteren en kon telkens twee tandjes achteraan overhouden in reserve. Het was een lange beklimming, maar ik ben nooit echt diep moeten gaan. Wat krachten sparen, want de weg is nog lang. Onderweg werd ik wel even opgehouden door overstekende verkeer, een kudde koeien. Dit toont de relativiteit van het fietsen, rustig genieten van een moment in de vrije natuur.

A ride for Alain (3): Met Joren Touquet in gedachten

De hitte was ook vandaag opnieuw zwaar. Er zat weinig zuurstof in de lucht. Normaal daalt de temperatuur hoe hoger je gaat, nu steeg hij maar. Aan de voet was het een aangename 25 graden, boven 33 graden.”

A ride for Alain (3): Met Joren Touquet in gedachten

“Boven stond ik even stil bij de net overleden Joren Touquet uit Wevelgem, die vandaag begraven werd. Gans de rit moest ik aan hem denken. Hij reed enkele jaren bij mijn in de ploeg en ik had ook een goede band met de familie. Het is jammer dat het zo geëindigd is, want Joren was echt een fijne kerel. Ik vond het spijtig dat ik niet op zijn begrafenis kon zijn. Toch voelde ik mij boven op de berg dicht bij hem.”

A ride for Alain (3): Met Joren Touquet in gedachten

“Vanmiddag probeer ik weer goed te rusten want zondag volgt dan de koninginnenrit in de Pyreneeën. Ik verkende die etappe dus ik weet wat er mij te wachten staat. Morgen fietst Wesley Pannecoucke uit Ieper met mij mee. In de winter trainen wij geregeld samen. Zijn steun zal mij ook wat extra moraal geven.”

Volg het dagboek van Kenny op www.kw.be/kenny

A ride for Alain (3): Met Joren Touquet in gedachten

Zo was het in 1979:

De klimtijdrit naar Superbagnères was een prooi voor de Fransman Bernard Hinault. De Bretoen won overtuigend en enkel de Portugees Joaquim Agostinho kon enigszins nog in de buurt blijven. Dankzij deze klinkende zege nam Hinault de gele trui over van een andere Fransman Jean-René BernaudeauAlain Desaever eindigde op twee-na-laatste en dit op meer dan 12 minuten. Splendor zag die dag met Christian Dumont en Roger Verschaeve twee renners buiten tijd finishen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.