A ride for Alain (22): Wandelen naar het restaurant doet al pijn aan mijn benen

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Vrijdag stond er een vlakke tijdrit van 55 kilometer op het menu. Alé, wat je vlak kan noemen. De eerste 25 kilometer ging het steeds omhoog en was het nog eens wind op kop. In combinatie met zware benen viel dit dus niet goed mee. Onderweg maakte ik mij veel bedenkingen bij het parcours van toen. Als je vergelijkt met de parcoursen van de voorbije edities waren er toen veel meer tijdritkilometers. Veel renners zouden nu hun neus ophalen voor zo’n parcours.”

“Ik kreeg het gezelschap van de ‘stille Kempenzoon’ Seppe Heyns, een top collega van me bij mijn oude juniorenploeg Avia-Crabbé. Samen hebben we heel wat uren samen doorgebracht. Het was plezant om dat nu ook eens op de fiets te doen. We hielden er een rustig dagje op na. Vanaf zaterdag staan er namelijk nog drie lange ritten tussen de 180 en 200 kilometer op het menu. “Parijs is dus in zicht.”

A ride for Alain (22): Wandelen naar het restaurant doet al pijn aan mijn benen

“Vandaag voelde mijn knie opnieuw goed aan. Gelukkig maar. Ik tel ondertussen wel al de dagen af want de vermoeidheid begint door te wegen. Wandelen naar het restaurant doet al pijn aan mijn benen. In de middag probeerde ik dan ook zoveel mogelijk te rusten. Ik wou ook naar de tijdrit in de Tour te kijken, maar mijn ogen vielen snel dicht.”

“Voor ik afsluit. Onderweg kwamen we het stadje ‘Malain’ tegen. Die kans mochten we niet laten schieten voor een foto met een knipoog erbij.”

Zo was het in 1979:

Ritwinst in de tijdrit van Dijon was er voor Bernard Hinault. De gele trui zette zo even de puntjes op i en won met meer dan een minuut voorsprong op de nummer twee Joop Zoetemelk. Door zijn overwinning liep Hinault ook verder uit in de voorlopige rangschikking voor de gele trui. Vier Belgen haalden de top tien in de rituitslag. Lucien Van Impe won de strijd der Belgen en finishte als 7de gevolgd door Paul Wellens, Claude Criquielion en René Martens.

A ride for Alain (22): Wandelen naar het restaurant doet al pijn aan mijn benen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.