A ride for Alain (18): ‘A Lucky Man’ op de top van Alpe d’Huez, yes

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Maandag was het D-day, de rit waarin mijn vader opgaf. Deze moest ik gewoon overwinnen. Jammer genoeg begon het wel catastrofaal…”

A ride for Alain (18): 'A Lucky Man' op de top van Alpe d'Huez, yes

“Na 12 kilometer stond ik plots vast. De beklimming van de Madeleine langs de kant die ze in 1979 opreden, was geblokkeerd. Daardoor moest ik helemaal terug naar beneden rijden en opnieuw beginnen. Ik was nog niet begonnen en ik moest al 30 kilometer langer rijden. Een deuk in de moraal.”

A ride for Alain (18): 'A Lucky Man' op de top van Alpe d'Huez, yes

“Eenmaal boven op de Madeleine herpakte ik mij. Vol goede moede vatte ik hierna de Galibier aan. Ik kwam er redelijk vlot boven en ging dan in vliegende vaart richting Alpe d’Huez. Die reed ik vol adrenaline omhoog. De laatste kilometers werd ik als het ware door mijn pa naar boven geduwd. Ik voelde mijn benen niet meer in en plots begon dan in mijn oortjes ‘Lucky Man’ van The Verve af te spelen. Hierdoor steeg ik nog meer boven mezelf uit. Ik ben enorm fier om op deze mythische beklimmingen mijn vader geëerd te hebben.”

A ride for Alain (18): 'A Lucky Man' op de top van Alpe d'Huez, yes

Dinsdag volgt er nog een zware dag. De rit telt slechts 122 kilometers, maar de eerste beklimming, die van de Col de Morte, is niet zo gemakkelijk. Dus het wordt onmiddellijk paraat zijn. Ik probeer me nog eens goed op te laden en me verder te verzorgen. Ik ben nog niet in Parijs dus ik moet mijn focus behouden.”

A ride for Alain (18): 'A Lucky Man' op de top van Alpe d'Huez, yes

Zo was het in 1979:

De rit boven op Alpe d’Huez werd gewonnen door de Portugees Joaquim Agostinho. De Belg Paul Wellens, oom van de huidige bollenkoning in de Tour Tim Wellens, finishte als derde. Bernard Hinault en Joop Zoetemelk bleven in elkaars buurt en finishten als 8ste en 9de. Hinault bleef dan ook in het geel. Deze dag werd een lijdensweg voor Alain Desaever. ‘s Ochtends kregen de renners van Splendor pannenkoeken als ontbijt. Deze zijn hem en ploegmaat Herman Beysens slecht bevallen, waardoor ze ziek aan de rit begonnen. Op de Col de la Madeleine moest Alain het peloton al laten gaan. Hij zette zijn lijdensweg verder tot op de Galibier, maar tijdens de beklimming kraakte hij. Terwijl een Frans jurylid zijn rugnummer afdeed, moest hij kort overgeven. Hierdoor voelde hij zich beter en klaar om de rit verder te zetten, maar het mocht niet zijn. Abandon Alain Desaever.

Hoe doet Kenny het op Strava?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.