A ride for Alain (17): De rustdag gehaald, maandag is het D-day

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Over de rit van zaterdag kan ik kort zijn: ‘volledig naar de wuppe’. Nochtans had ik de hele dag een goed gevoel, maar op 40 kilometer van de streep begon de miserie. Ik reed verkeerd en ik dacht om via een smal baantje terug op het parcours te raken. Die weg ging voortdurend omhoog. Daarna volgde er wat paniek waardoor ik vergat te eten. Op de slotklim kreeg ik hierdoor een klop van de hamer. Daardoor was het op automatische piloot naar de meet. Tijdens de rit waren we ook getuige van een dodelijk ongeval met een motard. Een akelig gevoel gewoon.”

A ride for Alain (17): De rustdag gehaald, maandag is het D-day

“Zondag stond alles in teken van rust. ‘s Morgens heb ik mijn fiets gekuist en een uurtje gaan losrijden. Mijn benen voelden verschrikkelijk aan dus zo wou ik toch nog een impuls geven. In de namiddag gingen Inge en Aiko zwemmen. Ik las platte rust in en probeerde zoveel mogelijk te recupereren.”

A ride for Alain (17): De rustdag gehaald, maandag is het D-day

“Na 2.500 kilometers gefietst te hebben voelt het speciaal om in de Alpen te zijn. Maandag is het immers D-day. In 1979 moest mijn vader na de rustdag ziek opgeven tijdens de koninginnenrit van Les Menuires naar Alpe d’Huez. Hij kreeg samen met ploegmaker Herman Beysens last van hun maag na het eten van pannenkoeken. Op de top van de Galibier gaf hij uiteindelijk op. Het einde van zijn Tour is het begin van mijn Tour. Ik moet die muur doorbreken. Falen is gewoon geen optie.”

A ride for Alain (17): De rustdag gehaald, maandag is het D-day

Zo was het in 1979:

De rit tussen Morzine-Avoriaz en Les Menuires zorgde voor een Belgische ritwinnaar. Lucien Van Impe, Tourwinnaar in 1976, won er die dag voor gele trui Bernard Hinault. De Bretoen verstevigde wel zijn leidersplaats op zijn naaste belagers. Michel Pollentier eindigde als 6de en dook zo opnieuw de top tien in. Alain Desaever finishte op plek 57 in de bus.

Hoe doet Kenny het op Strava?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.