A ride for Alain (15): Een lange dag in het zadel met wat kniepijn

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Woensdag een lange dag in het zadel achter de rug. Bijna 9 uur gefietst over 250 lange kilometers met finish in Evian. Het voelde ook echt aan als een lange dag. Gelukkig waren Inge en Aiko er om af toe voor wat verstrooiing te zorgen. Ze motiveerden me constant en Aiko hielp met de bevoorrading. Ook kon ik rekenen op de steun van een bevriend Gents koppel die drie dagen komt supporteren. Ik fietste donderdag ook een groot stuk in Zwitserland. De natuur is er fantastisch en de wegen liggen er goed bij. Alhoewel ze soms brutaal omhoog kunnen lopen.”

A ride for Alain (15): Een lange dag in het zadel met wat kniepijn

“Het gevoel op de fiets was best goed Als ik de Strava-segmenten bekijk van de voorbije dagen doe ik het algemeen gezien niet slecht. Op enkele beklimmingen strandde ik op enkele seconden van de toptijd. Dit zonder veel moeite te doen. De conditie zit dus nog snor en ik blijf goed recupereren. Halfweg de rit naar Evian begon ik wel wat pijn aan mijn knie te voelen. Dat baart met toch wel wat zorgen. Ik denk dat hij wat overbelast is en hopelijk volgt er vandaag beterschap.”

A ride for Alain (15): Een lange dag in het zadel met wat kniepijn

Vrijdag volgt er een korte rit, maar wel één constant bergop. De start ligt in Evian en 55 kilometer verder ligt de aankomst boven in Avoriaz. Een rit met 1800 hoogtemeters. Ik ga sowieso rustig proberen te rijden. Maar bergop en rusten is geen goede combinatie. In de namiddag is het wel de bedoeling om veel te relaxen. Je zal me niet kunnen wegslaan van mijn bed. Ook zal ik proberen wat quality time met Aiko te hebben en wat gezelschapspellen te spelen.”

A ride for Alain (15): Een lange dag in het zadel met wat kniepijn

Zo was het in 1979:

De Vlaamse feestdag werd in 1979 toch iets harder gevierd in West-Vlaanderen dan in de rest van de Vlaamse taalgemeenschap. West-Vlaming Marc Demeyer won die dag namelijk in de Tour. Hij klopte in een massasprint de Ier Sean Kelly van Splendor en de Fransman Jacques Esclassan. Alain Desaever finishte op plek 20. De Nederland Joop Zoetemelk behield een dag voor de klimtijdrit naar Avoriaz zijn gele trui.

Hoe doet Kenny het op Strava?

A ride for Alain (15): Een lange dag in het zadel met wat kniepijn

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.