A ride for Alain (14): Mentaal gevecht tegen mezelf en vloeken op de Franse wegen

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Vandaag heb ik echt moeten vechten tegen mezelf. Het was mentaal afzien en wat heb ik gevloekt op de Franse wegen. Rond Metz moest ik zelf enkele kilometers off-road rijden. Daarna volgden er heel wat slecht bollende wegen op ruw asfalt. Na 100 kilometer kwam ik in het departement Vosges en daar waren de wegen eindelijk wat beter.”

A ride for Alain (14): Mentaal gevecht tegen mezelf en vloeken op de Franse wegen

“Op een vijftigtal kilometer van de finish kreeg ik compagnie van drie West-Vlamingen. Zij zijn speciaal afgekomen om mij te ondersteunen. Ward Lapiere en Mathias Delameilleure zijn beide nog renner geweest onder mijn vader bij Wervik. Daarnaast was Bart Kuypers ook mee, iemand met wie ik regelmatig fiets met Yzerpeleton. Dankzij hun steun ben ik uiteindelijk vlot aan de aankomst geraakt. De slotklim naar de Ballon d’Alsace ging zelf nog redelijk vlot na zo’n zware rit.”

Donderdag volgt dan de langste rit van de Tour, een etappe van 255 kilometer door de Vogezen richting de Alpen. Normaal zou die moeten meevallen doordat er geen beklimmingen van eerste categorie zijn opgenomen. Ik begin wel serieus de opeenvolging van de ritten te voelen. Ik hoop om morgen goed te verteren en vanaf nu bekijk ik het dag per dag. Hopelijk is er nog genoeg jus in de tank.”

A ride for Alain (14): Mentaal gevecht tegen mezelf en vloeken op de Franse wegen

Zo was het in 1979:

De beklimming naar de Ballon d’Alsace was in 1979 een prooi voor de Fransman Pierre-Raymond Villemiane. Hij versloeg de Italiaan Giovanni Battaglin die er wel de bolletjestrui veroverde. Na de 17de rit werd Battaglin betrapt op doping. Hij kreeg een tijdsstraf en verloor punten voor het bergklassement. Hierdoor moest hij de leiding in dat klassement afstaan. Uiteindelijk zou hij de Tour toch afsluiten als winnaar van de bollentrui. Alain Desaever finishte op plek 73. Joop Zoetemelk bleef ook na deze rit in de gele trui.

Hoe doet Kenny het op Strava?

A ride for Alain (14): Mentaal gevecht tegen mezelf en vloeken op de Franse wegen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.