A ride for Alain (1): Et c’est parti!

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt wielrenner Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Hiermee wil hij zijn vader Alain Desaever eren, die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

Volg het dagboek van Kenny op kw.be/kenny

Gisteren vertrok ik vanuit Diksmuide naar Frankijk. Vandaag startte ik dan in Fleurance voor mijn Tour de France van 1979. De eerste rit was een proloog van 5 kilometer. Vanaf halfweg ben ik echt beginnen doorfietsen, maar niet volledig à bloc. Uiteindelijk deed ik er twee minuten langer over dan Knetemann in 1979. Als ik van het begin vol had doorgereden, kon ik wel op een minuut geëindigd zijn.

Het gevoel op de fiets is goed en ik ben blij dat het eindelijk begonnen is

Vandaag reed ik ook naar de start. Het gevoel op de fiets is goed en ik ben blij dat het eindelijk begonnen is. Fleurance is wel een klein stadje. Het is eigenaardig dat zij de start van de Tour konden binnenhalen. Ik denk dat dit vandaag niet meer mogelijk zou zijn.

(Lees verder onder de foto)

A ride for Alain (1): Et c'est parti!

Vanmiddag probeer ik nog wat te rusten. Ik ga nog wat administratie voor school afwerken en wat routes voor de komende dagen op Strava plaatsen. Er is goede wifi in ons hotel dus ik moet ervan profiteren. Vrijdag wacht er met de eerste etappe in lijn onmiddellijk al een pittige rit. De start ligt in Fleurance en het parcours gaat over twee bergen: Le Mourtis en Col du Portillon. Na 225 kilometer ligt de aankomst in Bagnères-de-Luchon. Ik denk dat het een van de lastigste ritten zal worden. Om de warmte voor te blijven, zal ik morgen al vroeg starten. Het echte werk kan beginnen. So the story begins!

Hoe doet Kenny het op Strava?

A ride for Alain (1): Et c'est parti!

A ride for Alain (1): Et c'est parti!

Zo was het in 1979

De overwinning in de proloog van de 66ste editie van de Tour de France ging naar de Nederlander Gerrie Knetemann, met een tijd net onder de 6 minuten. Dankzij zijn winst veroverde hij de eerste gele trui. Alain Desaever begon zijn eerste Tour de France op een 75ste plaats op 35 seconden van Knetemann.

Hoe doet Kenny het op Strava?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.