Zondag 12 juli, 2020

Na een maandenlange onderbreking trekt ook het vrouwenpeloton zich langzaam weer op gang. Mieke Docx (24) graaide in Zolder meteen een vijfde plaats mee, al zat er wellicht meer in. "Het was in de laatste ronde een vreemd gevoel om weer in de finale van een wedstrijd te zitten", lacht de Koksijdse.

Met de 15de plaats in Dikkebus heeft junior Jens Dalle zijn (her)start niet gemist. De Diksmuideling was lang mee met de goede ontsnapping, maar woekerde iets teveel met zijn krachten en moest in het slot de kopgroep laten rijden. Al onthoudt hij vooral dat de conditie meer dan goed is. Hij trekt dus met vertrouwen naar de komende koersen.

De 14-jarige Jenthe Verstraete heeft de voorbije maanden hard gewerkt om klaar te zijn tegen de herstart van het seizoen. De Ingelmunsternaar van De Molenspurters Meulebeke kijkt dan ook uit naar zijn eerste koersen: zaterdag in Kruisem en dinsdag op de piste in Rumbeke.

De meeste categorieën mochten vorige week hun seizoen al hervatten, maar de jongste renners moesten nog eventjes wachten. Pas dit weekend staan de eerste wegkoersen voor miniemen en aspiranten op het programma. Victor Desmet uit Vlamertinge staat alvast te popelen om er weer aan te beginnen.

Vorige week woensdag reed tweedejaarsjunior Victor Trio uit Knokke-Heist naar een 35ste plaats in de oefenkoers in Dikkebus. De conditie van de renner van Canguru-QTS-Air College CT is nog niet top, maar toch is hij heel ambitieus voor de rest van het seizoen. "Waar ik start, wil ik meedoen voor de zege."

Heel wat profs lassen momenteel een hoogtestage in. Ook de West-Vlaamse renners hebben van dit uitzonderlijke wielerseizoen gebruik gemaakt om deze maand in de bergen te gaan trainen. Een overzicht.

Tom Vandenbussche

Hij leek geboren voor het geluk, Jempi Monseré. Wie kan er namelijk zeggen dat hij op zijn 21ste, op 16 augustus 1970 in Leicester, wereldkampioen op de weg is geworden door onder meer Eddy Merckx achter zich te laten? De Roeselarenaar uit Krottegem deed het. Amper zeven maanden na zijn gouden medaille verongelukte Monseré in zijn regenboogtrui tijdens een koers in Retie. "Jean-Pierre vond dat doodnormaal, wereldkampioen worden op zijn 21ste. Hij leefde gewoon als een wervelwind. Aan 200 kilometer per uur. Tot die vijf laatste, fatale seconden op de Turnhoutsebaan..."

Tom Vandenbussche

Drie maanden technisch werkloos. Drie maanden geen sociaal contact. Drie maanden geen koers. Nico Mattan (48) had het tijdens de coronacrisis niet bepaald onder de markt, maar ook hij is helemaal terug van weggeweest. Wij kropen op 1 juli, tijdens de eerste Belgische koers in Dikkebus, een avond in zijn spoor. De aanleiding: vandaag, 10 juli, is het exact 20 jaar geleden dat Mattan in de Touretappe naar Hautacam vluchtgezel Javier Otxoa naar ritwinst loodste. "Iedereen spreekt over mijn zege in Gent-Wevelgem, maar ik schat die 22ste plaats in de Tour van 2000 veel hoger in."

Aan de gevel van het lokaal van het Rode Kruis op het stadsdomein Oosthove in de Speiestraat in Wervik hangt een prachtig doek als een blijvende herinnering aan de prestaties van ereburger wielrenster Josiane Vanhuysse (67). Het was zondag precies 35 jaar geleden dat Josiane Vanhuysse in Nancy als eerste Belgische een rit won in de Ronde van Frankrijk.