20-jarig West-Vlaams klimtalent schittert in de Baby Giro

Henri Vandenabeele. (foto WM) © Wouter Meeus
Tom Vandenbussche

In 2018 was hij ploegmaat van Remco Evenepoel toen die zich in Innsbrück tot wereldkampioen bij de junioren kroonde. Vorig jaar liet hij als eerstejaarsbelofte flitsen van klasse zien. En nu breekt Henri Vandenabeele (20) helemaal door. In de Baby Giro werd hij tweede, vijfde en zevende in de eerste ritten. In de stand staat hij vijfde. Vandaag (Montespluga) en morgen (Mortirolo) trekken de renners het hooggebergte in.

“Of ik dit verwacht had? Ik ben persoonlijk niet verrast”, laat ploegleider Carl Roes vanuit Italië weten. “Ik verwachtte vrij veel van hem. Zonder pech had ik Henri in deze Baby Giro sowieso in de top tien zien eindigen. In de Tour de Savoie waren zijn uitslagen minder, maar als ik de andere ploegleiders hoorde vertellen, heeft hij daar wel heel wat getoond. Dat belooft. De voorbije ritten waren niet zo lastig, maar vrijdag (vandaag, red.) en zaterdag trekken we weer de bergen in. Ik heb er een goed gevoel bij. Het is een vechter.”

Roes was er vorig jaar ook al bij toen de Dentergemnaar in de Baby Giro 19de werd. “Er zijn mij toen een paar zaken opgevallen en die ik heb dan ook aan Kurt Van de Wouwer doorgespeeld. Nu zien we dat het er ook uitkomt. In de lastige dinsdagrit met aankomst bergop had Henri een iets mindere dag. Op de slotklim voelde hij zich dan weer wel goed, maar het heeft niet heel lang geduurd. Pidcock is natuurlijk nog een klasse beter op dit moment. Maar wat Henri heeft getoond, is veelbelovend. In de eerste vier ritten zat hij drie keer mee vooraan. In een koers van internationaal topniveau. Dat zegt genoeg. Of we de Baby Giro nog kunnen winnen met Henri? We mochten hier met vijf renners en twee ervan – Verschaeve en Van Gils – zijn door een crash met een motor al uit koers. Ik denk dat we heel inventief zullen moeten zijn.”

Prof worden in 2021?

Het ziet ernaar uit dat Vandenabeele door zijn knappe prestaties op de radar van enkele profploegen zal komen. Roes voorspelt hem alvast een mooie toekomst. “We weten waar we met Henri naartoe willen. Ik zou hem liever nog een jaartje als belofte bij ons houden en hij heeft me verteld dat hij dat ook zo ziet. Afwachten. Volgens wat ik hoor, zijn er nog geen gesprekken geweest. Maar als je in een koers als de Baby Giro zo dicht eindigt, wordt dat snel opgemerkt.” (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.