2 West-Vlamingen bij de eerste tien in eerste rit Vierdaagse van Duinkerke

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Pieter Van Speybrouck op 6 en Tim Declercq op 7. Een mooi resultaat voor de West-Vlamingen in die eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerke die de Fransman Bryan Coquard van Europcar won.

De 23-jarige Fransman, die meteen de eerste leider is, was na een sprint met drie net iets sneller dan Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise) en de Litouwer Ignatas Konovalovas.

Net voor aanvang van de Monts des Cats, de eerste helling van de dag na 36 kilometer koers, trokken Preben Van Hecke, Ivar Slik en Arnaud Gerard in de aanval. Dit trio mocht zijn voorsprong verder uitbouwen en op de Mont Noir, na 44 kilometer, was deze reeds uitgegroeid tot 5:15.

Voor het aansnijden van de eerste van zeven kasseizones in de finale werden de drie vluchters gegrepen door een eerste deel van het peloton. Op de kasseistrook van Warlaing trok Edward Theuns vol door, hij kreeg Damien Gaudin en Ignatas Konovalovas mee in steun. Dit trio mocht de slotronde van 33 kilometer aansnijden met een voorsprong van 0:35 op de grote groep. Daar zonderden Bryan Coquard, Antoine Duchesne, Yauheni Hutarovich en Björn Thurau zich af.

Op 25 kilometer van de finish sloten ze aan bij de leiders. Vooral de renners van FDJ deden er alles aan om de kloof te overbruggen, waardoor het peloton volledig uit elkaar spatte. De zeven leiders moesten vechten voor elke seconde en mochten de laatste kasseistrook aansnijden met een voorsprong van amper 10 seconden op een groepje van 10 renners.

Edward Theuns zag het gevaar en versnelde op drie kilometer van de meet. Konovalovas en Coquard haakten aan en in de daaropvolgende sprint was de Fransman de snelste.

Donderdag trekken de renners van Fontaine au Pire naar Maubeuge voor een tocht van 178,7 kilometer. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier