Wielrennen – Voorjaarskalender blijft verder behouden

Redactie KW

De UCI heeft nu ook de continentale kalender vrijgegeven. In De Panne en Harelbeke kunnen ze opgelucht ademhalen.

Er was heel wat te doen over de plannen van de Vijver, de organisatie van Wouter Vandenhaute. Die wou niets minder dan een volledige hertekening van het Vlaamse voorjaar tot de Flanders Classics, met Gent-Wevelgem op zondag, de E3-Prijs op woensdag en daarna de Ronde van Vlaanderen.

In die optiek bereikte Vandenhaute, eigenaar van de Omloop Het Nieuwsblad, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brussel, al een samenwerkingsakkoord met Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl, de Scheldeprijs en Gent-Wevelgem.

De UCI gaf toe aan de vraag van Gent-Wevelgem om als Protourwedstrijd op zondag te kunnen organiseren. Daarvoor moesten de Brabantse Pijl en de Scheldeprijs al van datum veranderen. Maar Harelbeke weigerde zijn zaterdag te verlaten. “Wij hebben 4000 Vips, honderden medewerkers, die kunnen we niet zomaar vragen om even op woensdag te komen in plaats van op zaterdag. Een verhuis is voor ons onbespreekbaar. Als we daarmee in rechtstreekse concurrentie komen met Gent-Wevelgem, dan is dat maar zo. Het zijn twee verschillende wedstrijden, met verschillende deelnemers. De E3-Prijs zal daar niet de dupe van worden,” zegt Jacques Coussens.

Ook in De Panne reageren ze opgelucht, want hun Driedaagse staat nog steeds in de week voor de Ronde van Vlaanderen geprogrammeerd. “In het andere geval had Veloclub De Panne er waarschijnlijk de brui aan gegeven,” zegt Bernard Vandekerckhove.

West-Vlaamse internationale kalender

28/2 Kuurne-Brussel-Kuurne

5/3-7/3 Driedaagse van West-Vlaanderen

6/3 Vlaamse Pijl

24/3 Dwars door Vlaanderen

27/3 E3-Prijs

28/3 Gent-Wevelgem

30/3-1/4 Driedaagse van De Panne-Koksijde

4/4 Ronde van Vlaanderen

23/6 Halle-Ingooigem

17/9 Koolskamp Koerse

22/9 Omloop van het Houtland

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.