Wielerverzorger uit Izegem ontkent dat hij Hincapie aan doping hielp

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Freddy Viaene, momenteel verzorger bij de BMC-ploeg van Philippe Gilbert, zou in 1998 een pakketje testosteron hebben bezorgd aan George Hincapie. Dat staat althans in het getuigenis van ex-verzorgster Emma O’Reilly, zo berichten Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

O’Reilly legde een beëdigde verklaring af in het kader van het USADA-rapport tegen Lance Armstrong. De inhoud van die verklaring raakte pas deze week bekend. Volgens O’Reilly moest ze in mei of juni 1998, toen ze als verzorgster aan de slag was bij het US Postal van Hincapie en Armstrong, een pakketje oppikken bij Viaene.

“Hincapie kwam te weten dat ik naar België zou reizen en vroeg me een pakje op te pikken van Viaene. Ik heb een ontmoeting met hem geregeld in Gent. Ik herinner me dat ik verbaasd was over hoe klein het pakje was. Ik zei dat ik het in Girona aan George zou proberen geven en het in de VS zou doen als dat niet lukte. Over de reis naar de VS zei Freddy iets als: Doe dat niet. Geef het aan George. Het is testosteron en dat wil je niet zelf transporteren. Ik kan me niet herinneren dat Freddy zelf doping toediende aan renners, maar hij legde me wel uit hoe sommige producten werkten.”

In een reactie aan Het Laatste Nieuws onkent Viaene de beschuldiging. “Ik ken O’Reilly amper. En ik kan me al helemaal niet herinneren dat zoiets gebeurd is. Dit zijn verzinsels die O’Reilly vertelt om zichzelf interessant te maken.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier