https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaanderen boven op uitreiking Sports Awards: “Dankbaar en vereerd.”

Philip Mestdagh werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar.©DIRK WAEM Belga
Philip Mestdagh werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar.©DIRK WAEM Belga
Redactie KW

Met basketbalspeelster Emma Meesseman als Sportvrouw van het Jaar, basketcoach Philip Mestdagh als Coach van het Jaar, de Belgian Cats als Ploeg van het Jaar en voetballer Charles De Ketelaere van Club Brugge als Belofte van het Jaar was het vrijdagavond West-Vlaanderen boven tijdens de jaarlijkse Sports Awards. Er waren ook nog ereplaatsen voor Philippe Clement en wielerploeg Deceuninck-Quick Step van Patrick Lefevere.

De 27-jarige Emma Meesseman haalde het in het jaarlijkse referendum van Sportspress met 826 punten voor haar ploegmaat bij de Belgian Cats Julie Allemand (578 punten). De derde plaats is voor (baan)wielrenster Lotte Kopecky (477 punten), die onlangs nog verkozen werd tot Flandrienne en de Kristallen Fiets kreeg.

Meesseman is de opvolgster van turnster Nina Derwael, die het vorig jaar haalde voor het boegbeeld van de Belgian Cats. Dit jaar bezorgde Meesseman de Belgische nationale basketploeg een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

Olympische Spelen

De speelster van de Russische topclub Ekaterinburg werd in februari op het olympisch kwalificatietoernooi in Oostende uitgeroepen tot Most Valuable Player. Na een positieve coronatest was ze er niet bij toen de Belgian Cats zich verzekerden van een ticket voor het EK van 2021.

“Ik ben zeer dankbaar en vereerd dat ik deze trofee mag ontvangen in dit toch wel vreemde sportjaar”, verklaarde Meesseman in een filmpje.

“Ik ben vooral blij dat het basketbal eens op nummer 1 mag staan op het Sportgala. Het is dan ook een erkenning die ik heel graag wil delen met mijn ploeggenoten bij de Belgian Cats. Verder hoop ik vooral dat we allemaal gezond blijven en dat we samen met de andere Belgische atleten heel mooie prestaties kunnen behalen op de Olympische Spelen van volgend jaar.”

Lees verder onder de foto

De ouders van Emma Meesseman kwamen de trofee in ontvangst nemen.©DIRK WAEM Belga
De ouders van Emma Meesseman kwamen de trofee in ontvangst nemen.©DIRK WAEM Belga

De Belgian Cats zelf werden uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar, hun coach, Philip Mestdagh tot Coach van het Jaar. De Cats lieten de Red Flames en wielerploeg Deceuninck – Quick Step van West-Vlaming Patrick Lefevere achter zich. Philip Mestdagh haalde het van voetbalcoaches Philippe Clement (Club Brugge) en Roberto Martinez (Rode Duivels).

“Het is leuk om de trofee van Coach van het Jaar te ontvangen, dit is toch wel een erkenning”, reageert Philip Mestdagh, sinds 2015 coach van de Belgian Cats. “Het verleden van het nationale team speelt natuurlijk ook in mijn voordeel. Als er niets is, en dan kom je plots in de spotlights… Het valt op als je dan resultaten behaalt. We leven toch in het land van Koning Voetbal en dan sta je daar als basketcoach. Dan blijkt dat er toch wel waardering is voor onze ploeg.”

Ann Wauters ontving in naam van de Belgian Cats de trofee voor Ploeg van het Jaar. “Dit is de mooiste prijs, want die is voor iedereen die in de ploeg heeft bijgedragen aan de prestaties. We hebben toch een hele weg afgelegd. Het is een speciaal jaar, maar we mogen fier zijn op wat we bereikt hebben. Die prijs betekent misschien meer dan je zou denken. Op het EK en op de Olympische Spelen kan deze trofee ons nog een extra duwtje geven.”

Lees verder onder de foto

Charles De Ketelaere maakte het West-Vlaamse succes tijdens de uitreiking van de Sports Awards compleet.©DIRK WAEM Belga
Charles De Ketelaere maakte het West-Vlaamse succes tijdens de uitreiking van de Sports Awards compleet.©DIRK WAEM Belga

Nog meer West-Vlaamse vreugde was er voor Charles De Ketelaere van Club Brugge die verkozen werd tot ‘Belofte van het Jaar’. Thibau Nys (veldrijden) en Grégoire Munster (autosport) moesten vrede nemen met een ereplaats.

Ondanks de coronacrisis kan 2020 niet meer stuk voor de youngster van Club Brugge. De Ketelaere ontbolsterde volledig bij Club Brugge in 2020. Momenteel is hij niet meer weg te denken uit de basiself en bij de laatste interlandperiode werd hij voor het eerst opgeroepen bij de Rode Duivels.

Betere prestaties

“Alles waar je je hele leven van droomt, kwam allemaal samen dit seizoen. Het is een droom te kunnen spelen voor een team waarvoor je je hele jeugd gesupporterd hebt. Voetbal is een ploegsport, als team hebben we een goed jaar gehad”, reageert De Ketelaere.

“Zonder de goede prestaties van Club Brugge had ik hier niet gestaan. Maar als je als individu kan uitblinken, dan is dat toch ook mooi. Er staan veel namen op de erelijst die uiteindelijk sterren zijn geworden. Deze trofee zal me alleen maar naar betere prestaties stuwen.”

Sportman van het Jaar werd wielrenner Wout van Aert, voor voetballer Romelu Lukaku en een andere wielrenner, Remco Evenepoel. Rolstoeltennisser Joachim Gérard werd Paralympiër van het Jaar voor Peter Genyn (atletiek) en Ewoud Vromant (para-cycling). (PST/JT/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten