West-Vlaamse turnsters en judoka’s moeten passen voor EK

Julie Vandamme en Margaux Daveloose. © Davy Coghe
Redactie KW

Tijdens het Europees kampioenschap Toestelturnen, dat in december in het Turkse Mersin plaatsheeft, zal geen Belgische delegatie meisjes in actie komen. Ook Judo Vlaanderen stuurt geen leden naar het EK Junioren en EK U23.

De nationale gymnasten (Team Belgym) plaatsten zich reeds in 2019 op het WK in Stuttgart voor de Olympische Spelen in Tokio die naar volgend jaar, van 23 juli tot en met 8 augustus 2021, werden verplaatst. De turnsport bij de meisjes wordt, zeker door de knappe prestaties van Nina Derwael, zeer populair. Naast Derwael maken ook Julie Vandamme, Margaux Daveloose en Noémie Louon (Turnclub Varsenare) en Jade Vansteenkiste (Gym Izegem) deel uit van Team Belgym bij de senioren.

Lijdensweg

Het Europees kampioenschap legde dit jaar een lange lijdensweg af. De Turkse havenstad Mersin is de derde locatie die het EK turnen toegewezen krijgt. Aanvankelijk was het EK voorzien in mei in Parijs, maar door de coronacrisis paste de Franse hoofdstad. Bakoe in Azerbeidzjan werd dan in december als nieuwe locatie naar voor geschoven, maar daar mochten omwille van de pandemie tot eind dit jaar geen evenementen meer plaatsvinden. Mersin nam dan de plaats in, met de organisatie van het EK van 17 tot 20 december.

Heel wat landen zegden ondertussen door Covid-19 hun deelname af en daar kwam nu ook ons land bij. “De heropflakkering van het coronavirus, het verstoorde trainingsregime als gevolg van dit virus en daarnaast de politiek instabiele situatie in Turkije liggen aan de basis van deze beslissing. De sportieve planning voor de komende periode wordt intussen verder bekeken”, klinkt het bij Gymfed.

Eerder maakte de Europese gymnastiekfederatie bekend dat de allroundcompetitie, gezien de coronasituatie, niet langer geldt als (continentaal) Olympisch kwalificatiemoment.

Ook geen judoka’s

Donderdag besliste ook Judo Vlaanderen geen judoka’s af te vaardigen naar het EK voor Junioren en U23 in Porec, Kroatië. Deze vinden respectievelijk plaats van 4 tot en met 6 november en van 9 tot en met 10 november. Hierdoor moeten de West-Vlaamse Amber Ryheul (-52kg) uit Houthulst, alsook Karel Foubert (-81kg) als lid van Judoclub Olympia Brugge als deelnemers bij de U23 thuisblijven. Bij de junioren zijn dat Robbe Demets (-60kg) uit Lendelede en zijn streekgenoot Jarno Dewulf (-90kg). Net als Aslembek Kagermanov (-81kg) en Isabelle Schrenk (-78kg) van JC Koksijde. Opvallend is dat de Waalse zusterfederatie FFBJ toch een delegatie naar Kroatië wenst uit te zenden. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier