Zwaar verdict voor Red Dragons tegen EK-finalist Slovenië

De Red Dragons kwamen dicht bij setwinst, maar kijken toch tegen een 3-0-nederlaag aan. © Conny Kurth 2020 / CEV
Maxime Petit
Maxime Petit Sportmedewerker

De nationale volleybalmannen hebben hun openingsmatch op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn niet kunnen winnen. Ze botsten op een sterk Slovenië, maar de 3-0-nederlaag (25-23, 28-26 en 25-20) was toch overdreven voor de Belgen, die zeer knap weerwerk boden en zelfs op setpunt kwamen in het tweede spel. Stijn D’Hulst speelde zo goed als de volledige wedstrijd.

“Ik heb een goed gevoel na de laatste training”, sprak bondscoach Baeyens nog hoopvol. Nochtans lagen de kaarten voor zijn team niet al te gunstig. Tuerlinckx, van de Velde en Verhees sukkelen met blessures en tegen Slovenië werd op het voorbije WK twee keer verloren. Bovendien geraakten de Slovenen op het EK vorig jaar nog tot in de finale. “Winnen zou een stunt zijn”, merkte setter Stijn D’Hulst uit Kortrijk dan ook terecht op.

Nipte voetfout is beslissend in set twee

De medische staf kreeg Van de Velde en Verhees wedstrijdklaar en die zagen hun ploeg ondanks een vroege onterechte challenge van Slovenië op 0-1 komen. Daarna zou er wel een halve set lang achtervolgd moeten worden omdat het aanvallend vizier nog niet op scherp stond. Deroo blokte de 13-13 tegen het parket en ook het volgende punt kwam achter zijn naam. België weer op voorsprong. Het mooie liedje duurde tot 17-17. Cox stootte dan op een Sloveens muur en Baeyens moest bij 19-17 voor het eerst naar een time-out grijpen. Met succes, want na een paar wissels was alles te herdoen: 21-21 na pienter werk van de Belgische kapitein. Een jammerlijke voetfout van Rousseaux en een outsmash velden de nochtans goed spelende Red Dragons.

Ook set twee begon veelbelovend met de 1-4 van Cox en de 9-12 van Rousseaux. Het bleef tot 19-18 duren vooraleer de Belgen op achterstand kwamen. Het was ook meteen het begin van een nagelbijtertje. Cox zette de 22-19-achterstand om in 23-24 maar niet veel erna werd hij genekt door een zeer nipte voetfout. De Slovenen verzilverden hun eerste setpunt. Sneu voor Deroo en co.

Gastland Duitsland is uit op revanche

In set drie loste Ribbens Lowie Stuer af op de liberopositie, het scenario veranderde echter niet: België kwam eerst op voorsprong (5-6) om de Slovenen daarna het heft weer over te zien nemen. Dit keer gebeurde dat onder impuls van de stevige opslagdruk van Stern: 11-8. De red Dragons herstelden zich nog een beetje van de 22-16 maar in de staart van de match duwde Slovenië nog even door.

Maandagavond om 20.10 komen de Belgen weer in actie. De Max-Scheling-Halle zal dan ongetwijfeld vollopen voor de confrontatie tegen gastland Duitsland, dat gebrand is op revanche na de recente 3-2-nederlaag tegen de Red Dragons.

Slovenië: Vincic 1(Stalekar), Urnaut 10, Pajenk 5, Stern,20 Cebulj 9, Kozamernik 6. Libero: Kovacevic.

België: D’Hulst (Grobelny), Deroo 17, Van de Velde 2(Klinkenberg), Cox 19 (Valkiers), Rousseaux 9, Verhees 3 (Klinkenberg) (D’Heer 1). Libero: Stuer (Ribbens).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier