Zet Knack Roeselare nieuwe stap richting titelfinale?

Na de uitschuiver bij Aalst op de openingsspeeldag van de Champions Final 4 herpakte Knack Volley Roeselare zich met bellewinst tegen aartsrivaal Maaseik op Schiervelde. Door de volle driepunter van vorige zaterdag bij Menen zette Matthijs Verhanneman met zijn team een belangrijke stap richting de titelfinale. Doen ze dat vanavond in eigen Schiervelde opnieuw?

Matthijs Verhanneman en Roeselare klopten vorig weekend Menen zonder puntenverlies en hopen dat vanavond weer te doen. © VDB

Het is eigen aan zo’n minicompetitie dat de situatie per speeldag grondig kan veranderen“, blikt Matthijs Verhanneman op de heenronde van drie wedstrijden terug. “Na onze desastreuze start op Aalst zagen onze finalekansen er plots minder gunstig uit. Daar speelden wij echt niet goed en haalden wij ons betere niveau niet. Wij groeiden in de wedstrijd tegen Maaseik waarin wij uiteindelijk tiebreakwinst pakten. Na de 0-3-zege van vorige week op Menen, waar wij het altijd moeilijk hebben, is het vertrouwen nog gegroeid.”

“Niet dat wij al ons beste niveau etaleerden, maar wij bleven overeind op de moeilijke momenten, zoals in de eerste set toen we 23-22 achter stonden. Dat was al een signaal van het betere spelniveau dat wij nog moeten halen. Een dergelijke minicompetitie is ook voor de spelers heel intens, want het zijn zes wedstrijden tegen ploegen die elkaar waard zijn.”

Lot in eigen handen

De vierde speeldag van zes kan komende zaterdag al een belangrijke indicatie geven over de finalisten. Als Knack de drie punten thuishoudt tegen Menen én Maaseik wint op Aalst, dan zit er een nieuwe titelfinale tussen Roeselare en Maaseik aan te komen. Al kan het in dat geval ook dat – als Knack volgende week in Maaseik geen punt haalt – de beslissing pas valt in de laatste wedstrijd tegen Aalst op Schiervelde. “Het zal komend weekend als we winnen alleen nog maar een indicatie en geen mathematische zekerheid zijn”, vult Verhanneman aan. “Al hebben we wel de luxe dat wij nu alles zelf in eigen handen hebben.”

Maaseik maakte met hun medical joker Zimmermann als spelverdeler indruk tegen Aalst

Het is altijd aangenamer als je niet afhankelijk bent van de uitslagen van andere ploegen. Vergeet niet dat die eerste plaats in functie van het thuisvoordeel in de finale ook belangrijk is. En dan is het beter dat Aalst wint tegen de Limburgers. Maaseik maakte met hun medical joker Zimmermann als spelverdeler alvast indruk tegen Aalst. Ik lees niets dan goeds over hem. Voor de wedstrijd op Maaseik zal onze technische staf al wat meer zicht hebben op zijn manier van spelen en hoe hij in bepaalde situaties uitpakt.”

“Laat ons eerst maar focussen op de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Par-ky Menen. Wij kunnen het ons niet permitteren die wedstrijd zomaar als gewonnen te beschouwen. Wij moeten er van meetaf aan tegenaan gaan en de wedstrijd in handen nemen. Het vertrouwen daartoe is alvast wel gegroeid. En hoe de wedstrijd in Aalst verloopt, dat zien we dan wel.”

Speler van het Jaar?

Naar het einde van de volleybalcompetitie is er ook het referendum Speler van het Jaar. De jongste vier edities ging die eer naar Knack-kapitein Hendrik Tuerlinckx. Maar is Matthijs Verhanneman, die toch aan een beresterk seizoen bezig is, daarmee bezig? “Vroeger wel, want het is toch een eer op de erelijst te staan. Maar in tegenstelling met de wedstrijden heb je hierin niets in de hand. Je kunt alleen maar goed spelen. Zo werd ik vorig jaar pas vierde nadat ik toch ook wel een sterk seizoen afwerkte.”

Ik lig niet wakker van de verkiezing Speler van het Jaar

“Ik weet wel nog dat ik in 2010 uitgeroepen werd tot Rookie van het Jaar. Het seizoen daarvoor was Frank Depestele laureaat en ik tweede. Toch was ik toen geen Rookie van het Jaar, maar pas tweede… Je ziet maar: er is daar geen regel in te vatten. Ik lig er dan ook zeker niet meer wakker van.”

Geruchtenmolen draait

En houdt de ploeg van volgend seizoen een van de sterkhouders van dit seizoen al bezig? “Dat is iets anders, al kan het mijn presteren nu nooit beïnvloeden. Bij niemand van ons, ben ik overtuigd. Wij weten al dat er met Dennis Deroey een degelijk alternatief is op de libero voor Stijn Dejonckheere die stopt. Ik ken Dennis nog van bij de nationale juniores. Hij zal zeker niet uit de toon vallen in onze ploeg en de onderlinge verhoudingen erin.”

“Omtrent de overige gevallen, de spelers die eind contract zijn, draait de geruchtenmolen, maar dat is normaal. Zo zou Lou Kindt met Maaseik onderhandelen, maar dat betekent nog niet dat hij ons ook effectief verlaat. Ik ben alvast blij dat ik met mijn verlengde contract al zekerheid heb. En vertrekt er alsnog iemand, dan zullen de verantwoordelijken wel voor een waardig alternatief zorgen.” (RBD)

Zaterdag 6 april om 20.30 uur: Knack Roeselare – Par-ky Menen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.