Young Yellow Tigers pakken brons op EK

België heeft zich mentaal bijzonder sterk getoond in de kleine EK-finale tegen Turkije.

Met brons was er reden tot juichen bij Fien Callens. © Chantal De Troch

In de eerste twee sets stond er maar één ploeg op het veld. In de slotset was het nog even nagelbijten, maar deze groep heeft getoond dat het terecht op het Europese podium staat.

België laadde zich helemaal op voor de strijd om het brons. Het had duidelijk ook geleerd uit de halve finale en toonde zich uitermate efficiënt in de rally’s. De Turken kon de Belgische opslagdruk niet aan en dankzij enkele reeksen (8-6 naar 12-6 en 19-13 naar 23-13) werd steeds verder uitgelopen. In set twee ging Turkije op zoek naar antwoorden en die leek het ook te vinden, want al snel stond het 0-4 voor. Maar België twijfelde niet en bleef uitpakken met goede opslagen. Stragier dichtte eerst de kloof (5-4) met haar service en met haar tweede beurt maakte ze een beslissende kloof (13-13 naar 18-13). Dankzij de opslagdruk van de Young Yellow Tigers maakten de Turkse meisjes maar liefst elf receptiefouten in de tweede beurt.

In set drie was er een ander spelbeeld. De Turkse meisjes ontwikkelden meer druk in service en zorgden zo voor een vijfpuntenkloof (16-21). Maar België ging door op het elan van het hele tornooi en vocht zich opnieuw in de wedstrijd. Bij 18-23 kwam Lisa Van den Vonder aan de opslag en daar wist Turkije geen raad mee. Zij serveerde haar team naar 25-23 en de derde plaats op het EK. Het werd een fantastische prestatie van de Young Yellow Tigers. Ze domineerden tegen hun groepswinnaar en serveerden in totaal 22 (!) aces.

België: Lisa Van den Vonder, Silke Van Avermaet, Charlotte Coppin, Hanne Coppens, Britt Herbots, Manon Stragier. Libero: Amber De Tant. Kwamen in: Justine D’Hondt, Laure Flament, Lotte De Quick

Setstanden: 25-16, 25-16, 25-23.

“Speelsters kunnen zich echt opladen voor een match”

Na de wedstrijd straalde coach Fien Callens. “Ik heb deze ploeg van kortbij zien veranderen. Van het moment dat ze op de volleybalschool aankwam tot nu. De progressie die gemaakt is, is onvoorstelbaar. Ook gedurende de voorbije anderhalve week hebben we een bijzondere vooruitgang doorgemaakt. Na gisteren hebben we weer veel geleerd. Gisteren baalde de hele ploeg enorm van de gemiste kans, maar vanochtend zag ik allemaal frisse speelsters. Zowel fysiek als mentaal. Ik heb op dit EK bij elke wedstrijd het gevoel gehad dat de speelsters er klaar voor waren. Ze kunnen zich echt opladen voor een wedstrijd en dat is bijzonder belangrijk. Wij hebben immers niet evenveel kracht en gestalte als de anderen. Wij moeten het hebben van onze inzet en dat kunnen is ook een bijzonder talent.”

“Onbeschrijflijk gevoel”

Manon Stragier stond in alle statistieken bovenaan na de wedstrijd tegen de Turken. “Het ging inderdaad wel goed”, lacht Stragier. “Ik hield stand in receptie en dat is toch een van mijn werkpunten. Daarom ben ik blij. Toch is het individuele niet prioritair voor mij. Het team voerde de opdrachten uit zoals gevraagd en we konden Turkije vooral met onze opslag bedreigen. Dat het uiteindelijk 3-0 zou worden, had niemand verwacht. Gisteren zag ik het zelfs heel somber in. De nederlaag tegen Servië kwam hard aan, maar na de videoanalyse kregen we terug vertrouwen. Er was wel wat stress voor de wedstrijd, maar we gingen er goed mee om.”

En zo pakt België brons op een Europees Kampioenschap. “Dat gevoel is eigenlijk niet echt te beschrijven. Na het laatste fluitsignaal voelde het vooral raar; het echte besef zal pas in België komen, vermoed ik. We kunnen thuis ook echt nog wel aan een paar punten werken. We willen allemaal apart en samen nog veel stappen vooruit zetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.