Yellow Tigers zijn klaar voor het EK volley in Antwerpen

© BELGA
Redactie KW

Drie dagen vooraleer in de Antwerpse Lotto Arena het EK volley voor vrouwen van start gaat, werd in het Antwerps stadhuis dit prestigieuze toernooi voorgesteld.

Coach Gert Vande Broek rekent enerzijds op de massale steun van het thuispubliek. “Wij hebben immers een ploeg die zich graag laat drijven op enthousiasme en in die omstandigheden boven zichzelf kan uitgroeien.” Maar anderzijds waarschuwde hij ook voor een te hoog verwachtingspatroon. “Drie jaar zijn we telkens tien plaatsen gestegen op de Europese ranglijsten. We hebben in het voorbije jaar deze situatie kunnen bestendigen. We staan op de achtste plaats in Europa en dat is toch al een mooie prestatie van een groep, die we tijdens de voorbije zomer hebben kunnen uitbreiden met een aantal opkomende talenten. Maar dit is niet het EK van de bevestiging. We willen daar gewoon de goede lijn doortrekken en na een moeizame voorbereiding met enkele afwezigheden wegens blessurelast, zijn we er klaar voor.”

Als hij de tegenstanders onder de loep neemt, dan moet de eerste match tegen Hongarije een haalbare kaart worden. “Maar zij hebben met Jan De Brandt een uitstekende Belgische coach, ze wonnen pas de European League en ze zitten nog in de ‘flow’ na een succesvolle periode,” waarschuwt hij. “Azerbeidjan hebben we vorig jaar op het WK verslagen, zij het niet zonder moeite. En tegen Turkije hebben we dit jaar al enkele keren gespeeld. Dat is één van de favorieten voor dit EK,” vindt Vande Broek.

Voor alle duidelijkheid: in Antwerpen spelen in de eerste ronde vier ploegen. Wie als laatste in deze poule eindigt, is uitgeschakeld. Wie als eerste eindigt, stoot dadelijk door naar de kwartfinale van volgende week donderdag, eveneens in de Lotto Arena. De nummers twee en drie spelen op woensdag tegen de nummers twee en drie van de groep die uit Eindhoven komt (Duitsland, Servië, Roemenië, Tsjechië) voor een plaats in de kwartfinales.

De Belgische selectie ziet eruit als volgt:

– spelverdeelsters: Frauke Dirickx, Ilka Van de Vijver, Jasmien Biebauw

– libero’s: Valérie Courtois, Britt Ruysschaert

– opposite: Lise Van Hecke, Kaja Grobelna

– middenspeelsters: Laura Heyrman, Freya Aelbrecht, Maud Catry

– receptie/hoek: Els Vandesteene, Charlotte Leys (aanvoerster), Céline Van Gestel, Lorena Cianci.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier