Yellow Tigers vechten zich langs de Kroaten in Olympisch kwalificatietornooi

© VDB
Redactie KW

De Yellow Tigers hebben zich met veel moeite voorbij Kroatië naar een eerste zege geknokt op het Olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn. Twee setballen kregen de Balkandames om 0-2 uit te lopen, maar een ontketende Herbots keerde de rollen om voor een broodnodige 3-1-zege. Morgenmiddag (16u30) volgt voor onze dames een alles-of-niets duel tegen Turkije voor een plaats in de halve finale. Setstanden: (20-25, 28-26, 25-16, 25-22)

Het leek wel of het vroege aanvangsuur, een uur op de middag, er voor iets tussen zat, maar de Yellow Tigers vonden niet meteen hun spelpeil terug, waarmee ze daags voordien de Duitsers het vuur aan de schenen legden. Opposite Fabris en hoekaanvalster Mlinar brachten onze receptie in verlegenheid en bij 9-14 moest coach Gert Vande Broek in een time-out vluchten. Vergeefs, ook wisselspeelsters Stragier en Guilliams konden niet voor een kentering zorgen. Na 16-24 poetsten onze dames hun blazoen nog even op door vier setballen te redden, maar de 20-25 bleef een zware pil.

Drie challenges hadden we nodig, allemaal gewonnen, om de zwakke scheidsrechters terecht te wijzen bij aanvang van set twee. Maar de video gaf ons waar we recht op hadden: een uitloper tot 6-3. De vreugde was van korte duur, bij 9-12 namen Fabris en Samedan alweer het heft in handen. Met een heerlijk killblock vond Grobelna het vertrouwen voor een sterke 3 op 3 en een nipte 17-16-voorsprong. Een ontketende Herbots en een block van Van Gestel boden bij 24-23 uitzicht op setwinst. Maar het scenario van daags voordien dreigde, toen Kroatië twee setpunten afdwong. Van Gestel en Grobelna smashten die weg en na een nieuwe knal van Herbots, dropte Ilka Van de Vyver de verlossende 28-26 op de vloer.

Herbots brak helemaal los met drie aces op rij in het begin van set drie: 10-5. Sobolska en Janssens haalden hun beste blocks boven voor 16-8. Wat volgde was een portie gevechtsvolleybal, met Herbots als absolute uitblinkster en de Wevelgemse Manon Stragier als afronder met een winnende opslag: 25-16.

Set vier werd opnieuw een probleem, zeker toen de Balkandames onze receptie weer in gebreke vonden: 8-12. Janssens en vooral Herbots (alweer drie aces) serveerden magistraal naar 16-14. Ook Nathalie Lemmens blokte haar duit in het zakje en ook Jodie Guilliams kende succes met de opslag: 20-17. Het werd nog bibberen bij 23-22, maar Herbots had het laatste woord: 25-22.

YELLOW TIGERS : Van de Vyver 2, Herbots 27, Sobolska 7, Grobelna 18, Van Gestel 11, Janssens 8. Libero: Ruysschaert. Kwamen in: Stragier 1, Guilliams 2, Lemmens 2.

KROATIË: Brcic 4, Samadan 15, Mlinar 11, Fabris 20, Ikic 10, Dumancic 6. Libero: Bozicevic. Kwamen in: Butigan , Sain, Gamma 4, Deak, Pavicic 3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier