Nadat Servië met 3-0 de Polen op hun plaats had gezet, traden de Belgen in de Lange Munte in Kortrijk aan tegen de Russische favorieten (FIVB 5), die weliswaar met een gewijzigde ploeg naar West-Vlaanderen gekomen waren om de 1 op 6 uit de voorbije twee VNL-toernooien recht te zetten.

In de eerste set zorgden Kaja Grobelna, Marlies Janssens en Britt Herbots ervoor dat de stand lange tijd in evenwicht bleef: 9-9, 12-12, 15-15 en bij 18-18 brachten de opslagen van de jarige Marlies Janssens de Russische verdediging in de problemen. De 20-18 voorsprong gaven een ofwel fors, ofwel vernuftig slaande Britt Herbots en een uitstekend blokkende Sobolska niet meer prijs. De eerste setwinst was voor de Yellow Tigers dankzij een uitstekende teamspirit en een haast foutloos parcours.

Tijdens de tweede set leken de Russinnen even meer kijk te hebben op de Belgische aanvalsacties, maar zelfs met enkele correctiechallengers in het voordeel van de bezoeksters geraakten ze niet weg uit de goede verdediging van de Yellow Tigers en het aanvallend vernuft van een klaar kijkende Herbots: 14-14. Opnieuw leken de Belgen op weg naar een tweede setzege als de opslagen van Marlies Janssens voor onrust zorgden: 19-16. Kaja Grobelna en de gewaarde hulp van het net zorgden zelfs voor 22-18. De hoofdschuddende Russische coach wist het ook niet meer bij 25-20.

Dan toch een noodoplossing: Lazarenko aan de opslag en Khaletskaia zorgend voor vuurwerk en meteen 1-4. Een time out van coach Vande Broek bracht weer rust in de ploeg. Bij 10-13 had hij er een nieuwe nodig, want het Russisch niveau steeg en de Belgen kregen het even fysiek lastig.

Een ace van Marlies Janssens en enkele Russische foutjes brachten de balans echter opnieuw in evenwicht (15-15). Van Gestel liet zich de schoenen poetsen voor een killblock van formaat en 22-20. De Russinnen sloegen de bal in het net en meteen was de stuntzege van de Yellow Tigers een feit.

"Dit is een ongelooflijke start. We hebben de tegenstander van bij het begin onder druk gezet, zodat ze begonnen te twijfelen", reageerde Grobelna na de stuntzege. "We konden ook elke keer terugkomen uit een achterstand. Daar ben ik superblij om, maar ik denk dat je op sommige momenten zag dat we nog beter kunnen. Onze sterkte is ook wel dat we niet afhangen van één speelster. Ook in verdediging en in blok presteerden we uitstekend. Onze doelstelling om tegen een ploeg als Rusland iets te kunnen neerzetten, is alvast bereikt, maar voor mij persoonlijk staat woensdag de belangrijkste wedstrijd, tegen mijn moederland Polen, op het programma."

Coach Gert Vande Broek startte met Britt Herbots, Kaja Grobelna, Marlies Janssens, Celine Van Gestel, Dominika Sobolska, Ilka Van de Vyver en libero Jodie Guilliams en liet Anna Valkenborg en Silke Van Avermaet invallen. Sets: 25-22; 25-20; 25-22. Bekijk hier een fotospecial van de wedstrijd.

Nadat Servië met 3-0 de Polen op hun plaats had gezet, traden de Belgen in de Lange Munte in Kortrijk aan tegen de Russische favorieten (FIVB 5), die weliswaar met een gewijzigde ploeg naar West-Vlaanderen gekomen waren om de 1 op 6 uit de voorbije twee VNL-toernooien recht te zetten.In de eerste set zorgden Kaja Grobelna, Marlies Janssens en Britt Herbots ervoor dat de stand lange tijd in evenwicht bleef: 9-9, 12-12, 15-15 en bij 18-18 brachten de opslagen van de jarige Marlies Janssens de Russische verdediging in de problemen. De 20-18 voorsprong gaven een ofwel fors, ofwel vernuftig slaande Britt Herbots en een uitstekend blokkende Sobolska niet meer prijs. De eerste setwinst was voor de Yellow Tigers dankzij een uitstekende teamspirit en een haast foutloos parcours.Tijdens de tweede set leken de Russinnen even meer kijk te hebben op de Belgische aanvalsacties, maar zelfs met enkele correctiechallengers in het voordeel van de bezoeksters geraakten ze niet weg uit de goede verdediging van de Yellow Tigers en het aanvallend vernuft van een klaar kijkende Herbots: 14-14. Opnieuw leken de Belgen op weg naar een tweede setzege als de opslagen van Marlies Janssens voor onrust zorgden: 19-16. Kaja Grobelna en de gewaarde hulp van het net zorgden zelfs voor 22-18. De hoofdschuddende Russische coach wist het ook niet meer bij 25-20.Dan toch een noodoplossing: Lazarenko aan de opslag en Khaletskaia zorgend voor vuurwerk en meteen 1-4. Een time out van coach Vande Broek bracht weer rust in de ploeg. Bij 10-13 had hij er een nieuwe nodig, want het Russisch niveau steeg en de Belgen kregen het even fysiek lastig. Een ace van Marlies Janssens en enkele Russische foutjes brachten de balans echter opnieuw in evenwicht (15-15). Van Gestel liet zich de schoenen poetsen voor een killblock van formaat en 22-20. De Russinnen sloegen de bal in het net en meteen was de stuntzege van de Yellow Tigers een feit."Dit is een ongelooflijke start. We hebben de tegenstander van bij het begin onder druk gezet, zodat ze begonnen te twijfelen", reageerde Grobelna na de stuntzege. "We konden ook elke keer terugkomen uit een achterstand. Daar ben ik superblij om, maar ik denk dat je op sommige momenten zag dat we nog beter kunnen. Onze sterkte is ook wel dat we niet afhangen van één speelster. Ook in verdediging en in blok presteerden we uitstekend. Onze doelstelling om tegen een ploeg als Rusland iets te kunnen neerzetten, is alvast bereikt, maar voor mij persoonlijk staat woensdag de belangrijkste wedstrijd, tegen mijn moederland Polen, op het programma."