Yellow Tigers starten met een stunt tegen Turkije

De winnaars van de Europese Spelen werden van het kastje naar de muur gespeeld door de Belgische volleyvrouwen.

In de eerste wedstrijd van de World Grand Prix in Ankara beloofde Turkije een lastige klant te worden voor de Yellow Tigers. Maar de winnaars van de Europese Spelen moesten hun meerdere erkennen in een fenomenaal België. De opslagdruk en de goeie organisatie waren de sleutel voor een 3-0 overwinning en een fantastische start.

De Yellow Tigers startten sterk aan de wedstrijd, dankzij sterke opslagreeksen van onder andere Freya Aelbrecht. Turkije kreeg de recepties niet waar ze hoorden en de aanvallen niet meer tegen de grond.

Uitmuntende Charlotte Leys

Coach Ferhat moest halverwege de set (16-9) ingrijpen en zijn twee basisreceptiespeelsters naar de kant halen. De trein van de Tigers denderde voort en het was kapitein Charlotte Leys die met een gevarieerd aanvalsspel – block-out, tip en scoren in de lijn – de Belgen aan setwinst hielp.

Zelfde scenario in de tweede set. Van aan de opslaglijn zette België Turkije onder druk. Neriman, de belangrijkste Turkse aanvalster, kon het niet meer houden en moest vervangen worden. Grobelna scoorde 7 op 9 in aanval en ook Vandesteene vond de gaatjes in het blok. Aelbrecht knalde via een penalty de 25-17 op de vloer.

Turken helemaal knock-out

In set drie wisten de Turken niet meer van welk hout pijlen maken en gooide de coach heel zijn ploeg om. Aangevuurd door duizenden Turkse fans die opnieuw begonnen te geloven in Turkije kwamen de Tigers 8-5 achter. Met veel lef deed Van de Vyver het Belgische midden draaien en klampte België aan. Bij de tweede technische time-out was er al een voorsprong van drie punten. Bij 22-22, met een fluitende en joelende zaal, acete Grobelna de Belgen op voorsprong. Een geniale tweedehandse bal van Van de Vijver bracht de Belgen op matchbal. Even was het nog bibberen maar met 25-23 startten de Belgen verrassend en sterk in de hoogste poule van de World Grand Prix.

Turkije – Belgiê 0-3 (13-25, 17-25, 23-25)

België: Heyrman (5), Leys (17), Grobelna (18), Aelbrecht (12), Vandesteene (8), Van de Vyver (4). Libero: Courtois. Kwamen in: Cianci, Van Gestel, Cools