Het duurde enige tijd voor de Atlas Arena volliep, maar de Yellow Tigers kregen in hun laatste poulematch wat ze verdienden: pakweg 7000 Poolse fans kwamen hun landgenoten aanvuren. Maar dat inspireerde de Belgentot hun beste spelniveau. Stuk voor stuk scoorden ze hun puntjes om gelijke tred te houden met de thuisploeg. Meer zelfs: na een ace van Marlies Janssens leidde Britt Herbots de bezoeksters naar een 11-13 voorsprong.

Die bonus konden ze helaas niet vasthouden toen hoofdaanvalster Smarzek bewees waarom ze topscorer werd van de Volley Nations League. Met een tussenspurt naar 19-14 loodste ze haar team naar eerste deelwinst bij 25-20.

Set twee leek hetzelfde scenario te krijgen toen de twee Poolse middentorens steeds meer hun stempel drukten. Bovendien kreeg de thuisploeg tweemaal dubieus voordeel bij een videochallenge. Bij 24-21 leek de tweede Poolse setwinst een feit. Maar Britt Herbots ontbond al haar duivels en Ilka Van de Vyver dichtte de kloof met een ace. Ook een vierde setbal bij 25-24 werd door een prima defense weggewerkt. Herbots zelf scoorde zowaar de setbal voor 25-27.

De Tigers gingen gewoon op hun elan door en leidden al snel met 4-7 in set 3. Met heel veel vechtlust bleven ze op gelijke hoogte tot 14-14. Maar alweer trok de thuisploeg het laken naar zich toe, vooral dankzij gestaltevoordeel: 17-14 en 25-20.

De Belgen gaven niet op, zelfs niet bij 10-8 in set vier. Integendeel: drie aces op rij van Marlies Janssens gaven het vertrouwen voor een dolle ommekeer: via 13-18 bracht een collectief sterke prestatie, ditmaal met Grobelna als afwerkster, een overtuigende 20-25 op de tabellen.

De tiebreak leek evenwel op niets af te stevenen. Ondanks aces van Herbots en Sobolska nam Polen het heft in handen bij 11-7. Bij 14-12 kregen ze zelfs twee matchballen. Herbots acete er eentje van weg met een service op de achterlijn. Ook bij 15-14 redde Sobolska nog een derde matchbal, waarna de opslagen van Van de Vyver paniek zaaiden in de Poolse receptie. Tot tweemaal toe faalde Medrzyk, Marlies Janssens trok het blok van de euforie op: 15-17 en 2-3.

Ondanks vier zeges op vijf wedstrijden is ons land nog niet zeker van de tweede plaats in de poule. Als Polen morgen van het al geplaatste Italië wint, verdringt het de Tigers nog naar de derde plek, en dan volgt er wellicht een loodzware achtste finale tegen Rusland.

Haalt Polen het niet, dan wordt het nog even afwachten wie de volgende tegenstander wordt, wellicht Slowakije. Met als nadeel dat de Tigers dan op vrijdag naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava moeten reizen.

YELLOW TIGERS: Van de Vyver 3, Herbots 33, Sobolska 7, Grobelna 16, Van Gestel 12, Janssens 18. Libero: Ruysschaert. Kwamen in: Stragier 1, Van Avermaet 1, Guilliams 1.

POLEN : Efimienko 6, Wolosz 1, Stysiak 13, Kakolewska 17, Smarzek 28, Medrzyk 16. Libero: Stenzel. Kwamen in: Maj, Kowalewska 1, Grajber 2, Alagierska 2.

(TopVolley Belgium/Belga)