Wim Vanlaethem is verrassend nieuwe T2 van Menen: “Puur toeval”

Wim Vanlaethem: "Het is uitgesloten dat ik volgend seizoen T2 blijf." (foto MPM)
Redactie KW

Afgelopen zaterdag tegen Aalst zat hij al voor het eerst op de bank als T2 van Menen, maar de 54-jarige Wim Vanlaethem is niet van plan om ook volgend seizoen nog als assistent van Frank Depestele te fungeren. “Dit is een noodoplossing want als fan en abonneehouder van KVO is mijn plek op de voetbaltribune”, lacht hij.

Het nieuws dat Wim Vanlaethem de opvolger zou worden van T2 Peter Roesems, die de laan werd uitgestuurd wegens te vaak afwezig, was voor velen een complete verrassing. Zelfs insiders die de ploeg al lang volgen, konden dit scenario niet voorspellen. Nochtans is Vanlaethem een zeer bekend gezicht binnen de club als partner van manager Anne Verhelst, maar vooral ook als jeugdtrainer. Sinds de eeuwwisseling trainde hij de U15, de U17 en de ploeg uit tweede provinciale van Decospan. Spelers als Matthijs Verhanneman, Anshel Ver Eecke, Lars Maddens en Yentl Bille die hij nog trainde, schopten het later tot de eerste ploeg.

Puur toeval

“Eigenlijk is het toch puur toeval dat ik hier plots als assistent fungeer”, begint Wim Vanlaethem zijn verhaal. “Ik volg sinds enige tijd de trainer B-cursus die een licentie geeft waardoor ik op de bank mag plaatsnemen tijdens wedstrijden van de hoogste afdeling. Toen Frank Depestele te weten kwam dat dit mogelijk was, vroeg hij me of ik hem niet uit de nood kon helpen.”

Het was voor Vanlaethem geen evidentie om de uitdaging aan te gaan. “Weet je dat ik heiligschennis pleeg door mijn engagement voor Decospan VT Menen? Ik laat KV Oostende waarvoor ik al vele jaren supporter gewoon in de steek voor deze ploeg. Zaterdag zat ik op de volleybalbank in Aalst in plaats van op de voetbaltribunes van Oostende. We verloren, maar de pijn werd verzacht met de overwinning van KVO”, zegt hij met een brede glimlach.

Taak T1 verlichten

Wat houdt zijn taak als T2 eigenlijk in? “Niet zoveel, hoor”, minimaliseert Vanlaethem. “Door mijn job in het VTI van Ieper kan ik al amper op trainingen aanwezig zijn en ook de scouting passeert niet via mijn handen. Mijn inbreng wordt beperkt tot de matchdagen zelf. In Aalst bijvoorbeeld moest ik me focussen op de videochallenges, die er in Menen niet zijn, het bedienen van de tablet voor de opstellingen en wissels, het aanvragen van time-outs en communiceren met de scouter. Als een hoofdtrainer dat er allemaal moet bijnemen, dan wordt het wel erg druk. In die zin probeer ik zijn taak te verlichten. Ook qua tactiek is mijn inbreng nihil. Als Depestele richtlijnen geeft, dan weet ik zelfs niet altijd waarover het gaat aangezien ik de hele voorgeschiedenis niet ken. Maar beetje per beetje zal alles wel duidelijker worden.”

Overweegt Vanlaethem ook volgend jaar aan de zijde van Depestele te staan? “Uitgesloten”, is hij resoluut. “Ik werk nochtans graag samen met Frank en ik schat hem erg hoog in als trainer. Je voelt aan alles dat hij een geboren winnaar is. Maar vanaf volgend seizoen wil ik op zaterdagavond weer vrij zijn voor KV Oostende.” (MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier