In een - na de door Roeselare gewonnen mannenfinale - nog steeds goedgevuld en luidruchtig Sportpaleis was het uitkijken naar Hermes Oostende, dat na 31 jaar nog eens een bekerfinale speelde en Michelbeke, dat enkele West-Vlaamse speelsters in de kern heeft.

Hermes - enkele punten los in Liga A en sterk op dreef in januari - begon als favoriet, maar was toch beducht voor underdog Michelbeke, met enkele 'gevaarlijke' buitenlandse speelsters in de rangen. Onder impuls van Nina Coolman, zus van Knackspeler Pieter, die enkele uren voordien de beker met Knack had gewonnen, begon Oostende het best aan de bekerfinale (0-2).

De Servische hoofdaanvalster van Michelbeke Radovic zette daar aanvankelijk heel wat tegenover en de Oost-Vlaamse middenmoter uit Liga A kwzam zelfs kwam zelfs 9-8 voor, maar bij Oostende begon ook Lise De Valkeneer, met roots in Poperinge, steeds beter te draaien (10-12). Oostende bouwde de kleine kloof stelselmatig verder uit en won een nerveuze eerste set, met heel wat opslagmissers aan beide kanten, met 21-25.

Vreugde bij Hermes Oostende dat verdiend de beker won. © VDB

Hermes kon in de tweede set niet meer hetzelfde constante niveau brengen en zakte weg. Radovic bleef de Oostendse verdediging bekampen en de Hermesaanval werd al te vaak gecounterd: 25-19.

In set drie kwamen de Oostendse speelsters al snel hun dipje te boven. Michelbeke-coach Frankart, bijgestaan door de Meulebeekse Astrid Strobbe, sloeg al snel aan het wisselen. De Roeselaarse middenspeelster van Hermes Sofie Van Acker voelde zich steeds meer in haar sas en Lise De Valkeneer kreeg nu ook de steun van de Nederlandse Blenckers. Met Nina Coolman aan de opslag ging het plots snel van 13-16 naar 13-22. Michelbeke, met nu ook de Tieltse Julie Demyttenaere in de ploeg, spartelde nog even tegen, maar de tweede set ging via een sterke Lise De Valkeneer met 17-25 naar Oostende.

Bart Tommelein en Alexander en Herman De Croo kwamen Oostende en Michelbeke aanmoedigen. © VDB

Een snelle kloof voor Hermes (2-5) in de vierde set leek de bekerfinale rap in een beslissende plooi te leggen, maar plots ging de Oostendse aanval collectief aan het falen: 6-6. Michelbeke zette alles op alles om een tiebreak uit de brand te slepen en de bekerfinale kreeg steeds meer het gehalte van een echte cupmatch met challenges en discutabele punten.

Van 16-12 vocht Hermes terug naar 17-17 en vanaf dan werd het een ware thriller. Michelbeke werkte vijf matchballen weg, ondertussen werd de Roeselaarse Sofie Van Acker geblesseerd van het veld gedragen, maar uiteindelijk liep het toch nog goed af voor Hermes: Vajdova sloeg de zesde Oostendse matchbal buiten en het feestje van de kustploeg kon beginnen.

Saturnus Michelbeke: Coppin 1, Van den Ouweland 5, Vajdova 19, Misojcic 5, Tait 9, Radovic 23. Libero: De Wulf. Kwamen in: Dewulf, Roosens, Demyttenaere, Crispyn.

Hermes Oostende: Biebauw 3, Coolman 18, Van Acker 2, Blenckers 10, De Valkeneer 19, Verbinnen 13, libero De Tant. Kwamen in: Lafeber, De Winne, De Boeck, Platteeuw.