Volleymeisjes naar WK : “Verliezen geen ramp, op voorwaarde dat je er iets uit leert”

Fien Callens in 2013, zelf nog op het veld © BELGA
Redactie KW

Fien Callens is nog maar net terug uit het EYOF in Georgië, waar ze met haar team meisjes U18 een verdienstelijke vierde plaats behaalde, of nagenoeg dezelfde groep staat in Peru om er deel te nemen aan het WK.

Ze spelen er in hetgeen nu al de ‘groep des doods‘ genoemd werd met landen als Rusland, de Verenigde Staten, Argentinië en de Dominikaanse Republiek. Toch blikt Fien met vertrouwen naar de komende dagen. “Wij werken daar niet in eerste instantie aan een resultaatsdoel, maar we bekijken het als een stap in hun proces als speelster naar de top,” klinkt de ambitie.

Over het EYOF wil ze kort zijn. “We waren daar niet naartoe getrokken met een resultaatsdoel. We hebben goed en hard getraind, een aantal nieuwe zaken uitgeprobeerd en sommigen op nieuwe plaatsen uitgeprobeerd. Maar het was duidelijk dat deze groep na een zwaar seizoen en de examens, eerst behoefte had aan rust en dus kwamen we wel een beetje matchritme te kort. Ze moesten hun hoofd leeg maken en je zag dat dit systeem werkte, want ze hadden er bij hun terugkeer allemaal zin in.

De spirit in de ploeg is dan ook tot de laatste bal gebleven

“Ik stel vast dat we eindigden voor landen als Polen (toch goud op het EK 2013), Tsjechië (tegen wie we op het EK nog 3-2 speelden) en Rusland. De spirit in de ploeg is dan ook tot de laatste bal gebleven. Iedereen heeft ook gespeeld en o.a. daardoor stond de cohesie in het spel nog niet op punt. We wilden ook niet met een uitgebluste ploeg aan het WK beginnen.”

“Ik was alleen ontgoocheld in de match tegen Turkije. We zaten met een te grote foutenlast op de cruciale momenten en de aanvalskwaliteiten moesten optimaler benut worden om punten te scoren. In de eerste set gaven we een 21-17 voorsprong prijs en het werd 26-28. Winnen we die set, krijgen we een heel ander gebeuren. Turkije won achteraf nog het toernooi. Al moeten we toegeven dat Servië en Italië tegen ons te sterk waren,” analyseert Fien de voorbereiding op het WK.

Verliezen is geen ramp, op voorwaarde dat je er iets uit leert

“Onze eerste match is tegen de Dominikaanse Republiek, een ploeg met veel power, fysiek en gestalte. We zullen het ‘slim’ moeten spelen en druk trachten te leggen tijdens langere rallies.

Dan volgt Argentinië dat zopas nog met 1-3 verloor van Italië. Een goed team. Maar we moeten tegen elk team trachten punten te halen, want de eerste vier van elke reeks gaan door. We moeten dus trachten één ploeg achter ons te houden. Maar we gaan dus niet voor een resultaatsdoel, maar voor een vorming tot topspeelster op langere termijn. Op mentaal en collectief vlak moeten ze nog stappen zetten na het WK in de Liga B of bij Kieldrecht. Maar je weet natuurlijk nooit als we het WK goed beginnen en we geraken in ‘the flow’.

Tegen Rusland weet je nooit ver vooraf wie er op het terrein zal staan. Zij roteren bijzonder veel. Op het EYOF eindigden ze achter ons, maar ik veronderstel dat het op een WK ‘van moetes’ is. Het was al een hele prestatie dat wij het WK haalden en dat we nu kunnen proeven van wereldvolley. Op het EK haalde deze ploeg brons, ook op het WEZLA, op het EYOF was het de eerste keer dat ze geen medaille haalden. Afwachten hoe ze daarop mentaal reageren.

Verliezen is geen ramp, op voorwaarde dat je er iets uit leert. We – en ik spreek hier ook voor mezelf – moeten ons uit onze comfortzone halen. Als coach en als team is dit daarom een unieke ervaring om te zien welke accenten we moeten leggen. Ook voor de toekomst van de seniorteams,” beseft Fien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.