Vijf ligaclubs waaronder Hermes Oostende communiceren samen met oproep tot solidariteit

Hoogst uitzonderlijk is vandaag (zaterdag) een persbericht van vijf van de negen ligaclubs uitgestuurd. Het zijn niet de minsten: in het bijzonder titelkandidaat Jaraco Limburg Volley Ladies en bekerhouder Hermes Rekkenshop Oostende maar eveneens de subtoppers Interfreight Antwerp, Modal Charleroi en Saturnus Michelbeke.

Hermes Oostende is één van de vijf clubs die met een duidelijk document naar buiten komen. © PR

In hun persbericht verwijzen de vijf clubs eerst naar de vergadering van vorige woensdag met acht ligaclubs – uitgezonderd veelvoudig kampioen Asterix Avo Beveren – en in aanwezigheid van de bondsvoorzitter en de nationale competitieleider. “Daar lanceerden we het voorstel om voor de damesliga de pauzeknop in te duwen tot minstens de eerste helft van december. Op dat moment kunnen we een evaluatie maken van de algemene gezondheidstoestand en bij een voldoende afname van de verspreiding van het Covid 19-virus een eventuele heropstart te plannen met alternatieve competitie- en bekerformule.”

Alternatief

“Ons voorstel biedt meer en langere zekerheid, minder kosten, een kleinere tijdspanne om wedstrijden af te werken, minder en haalbare organisatie, meer mogelijkheden op inkomsten, meer ruimte voor verplaatsing van uitgestelde wedstrijden, meer flexibiliteit en meer zekerheid op het afwerken van de competitie”, zeggen de vijf clubs.

“Wij denken tevens dat onze voorgestelde formule, die uitgaat van tornooivormen, eveneens een alternatief zou kunnen bieden voor de overige lagere reeksen in het volleybal. Ook in deze lagere reeksen hebben de clubs nood aan de in de vorige alinea aangehaalde noden.”

Deze vijf ligaclubs willen met hun voorstel “in deze grootste crisis sinds WOII zo rationeel mogelijk omgaan met het sportieve, het commerciële, het financiële, het organisatorische en het maatschappelijke belang van onze sport voor ogen.”

Onverantwoord

“We zijn er ons van bewust en delen de mening dat iedere club liefst gisteren opnieuw zou opstarten en niet liever heeft dan dat er een normale competitie en beker kan afgewerkt worden en sportief een zo goed mogelijk seizoen heeft. Daarvoor doen alle clubbestuurders, de speelsters en spelers, de staff, de sponsors, de vele vrijwilligers, de supporters het dag in en dag uit en al jarenlang”, beseffen ze.

“Gezien de huidige toestand is dit echter onmogelijk. Dat is jammer genoeg een realiteit. Wij vinden het maatschappelijk, economisch en qua solidariteit not done om tegenover de maatschappij, de vele bedrijven, de winkels en tevens onze speeslsers en staff onverantwoord in onze contactsport wedstrijden op dit moment te spelen”, benadrukken de vijf clubs.

“Alle niet-essentiële contactberoepen moeten hun activiteiten stopzetten en dan zouden wij ons als volleybalwereld hierboven stellen. We vinden het met ons allen de mooiste sport die er bestaat, maar deze arrogantie is ons vreemd. In de psychologie is er de term modelling. Dat betekent dat mensen leren door te observeren en gedrag zullen overnemen. Wij denken dat wij, als clubs spelend op het hoogste niveau in onze sport het goede voorbeeld moeten geven aan alle ander clubs, maar ook aan de maatschappij. Wij roepen dan ook op om binnen de liga en de federatie solidariteit te betonen en ons te voegen bij team Belgium. Samen met 11 miljoen Belgen gaan we de strijd aan tegen COVID-19. Vanaf het moment dat het terug verantwoord is, zullen we alle volleyballiefhebbers spetterend spektakel proberen aan te bieden in een veilige omgeving voor onze supporters, speelsters, staff, vrijwilligers en sponsors.”

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.