VIDEO Knack snoept Maaseik meteen al het thuisvoordeel af

Lode Blomme

Roeselare won na een slopende vijfsetter in Limburg met 2-3 (25-20, 23-25, 25-20, 22-25, 13-15) en heeft meteen de uitzege beet die het in de play-off-finale nodig heeft om voor de vierde keer op rij landskampioen te worden.

Opvallende vaststelling over de vijf deelbeurten: de ploeg die eerst een vierpuntenbonus bijeen kreeg won de set. Maaseik deed dat de eerste beurt met 25-20, Knack zette daar een 23-25 tegenover. De thuisploeg verdubbelde met weer 25-20, maar in set vier dwong Roeselare de belle af met 22-25 om daarin een 4-7 naar 13-15-winst door te trekken.

Geen Verhanneman bij Roeselare wat een tactische keuze was van coach Rousseaux die voor Claes opteerde met Orczyk als tweede receptie-hoekspeler. D’Hulst verzorgde de distributie met Coolman en Paulides als centrumspelers en Tuerlinckx als opposite. Dejonckheere was libero.

Maaseik wou van meetaf aan zijn favorietenrol waarmaken en sloeg via een secuur afwerkende Wijsmans en Maan de kloof van 8-4 naar 9-5. De Roeselaarse aanvallers van hun kant faalden in de afwerking en daardoor bleef die Limburgse vierpuntenbonus tot 16-12 op het bord. Maaseik was evenwel blokkend de betere en diepte de bonus tot 22-15 uit. De inbreng van Sanderson bij Knack bracht even soelaas, Roeselare remonteerde naar 23-20, maar scoorde dan niet meer en 25-20.

Sanderson voor Claes

Omgekeerd scenario de eerste herneming waarin Knack een 2-0 via 6-8 naar 9-13 omsloeg. Tuerlinckx en Paulides werkten nu wel af, er werd blokkend gescoord en ook de servicedruk werd efficiënter bij Roeselare door de inbreng van Sanderson voor Claes. De Australiër stopte ook zuiver en werkte secuur af. Maaseik kon wel tot 19-20 remonteren, maar in een prangend setslot stelde Knack gelijk.

In set drie was het weer Maaseik, met Maan aanvallend heel explosief, die een vroege vierpuntenkloof bijeen had, want een 4-3 naar 9-5 doorsloeg. En die kloof bleef de hele set op het bord staan met uiteindelijk de 25-20-verdubbeling. Maaseik liet die derde set ook weer vier blokpunten noteren.

Maaseik en Knack – met Sanderson voor Claes – losten elkaar aanvankelijk voor geen meter in de vierde set al kon een efficiënter serverend Knack met drie servicepunten die vierde set wel meer druk zetten vanop de servicelijn. Van de Velde werd er ingebracht voor een moegestreden Paulides, Sanderson bewees ook al zijn aanvallende waarde en via 13-16 zag Knack bij 18-22 die belangrijke bonus van vier punten op het bord komen. Ook al omdat bij Maaseik Pereyra niet meer scoorde. Maaseik remonteerde nog naar 22-23, maar Roeselare sleepte de beslissende set uit de brand via een sterk afwerkende Sanderson.

Aces van Tuerlinckx beslissen de match

In de belle kon Knack een 4-5 naar 4-7 en 8-11doortrekken, maar zag Maaseik 12-11 en 13-12 overnemen langs een serverend scorende Pereyra. Een foute service van Wijsmans bracht de 13-13 op het bord en dan vond Tuerlinckx het welletjes. De kapitein van Knack scoorde twee aces en het was Knack dat de 15 punten en belangrijke winst haalde.

Op zondag 1 mei staat om 20.30 uur de tweede finalepartij in Schiervelde op het programma. Als Knack ook die wedstrijd wint kan het op woensdag 4 mei al kampioen worden in Maaseik, al leerde de eerste finalewedstrijd dat het verschil tussen beide ploegen bijzonder klein is.

(RBD/LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.