VIDEO Knack Roeselare met superstunt naar Final 12

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lode Blomme

Amper drie dagen na de zege in de bekerfinale tegen Maaseik versloeg de landskampioen het Europese topteam Sir Sicoma Colussi Perugia met 3-2 na setstanden 25-18, 20-25, 20-25, 25-22 en 15-13. Een kolkend Schiervelde genoot van de zege tegen de Europees ongeslagen Italianen én van de kwalificatie voor de play-offs van de Champions League met 12 ploegen.

De bezoekers mochten dan wel spelverdeler Luciano De Cecco en hoofdaanvaller Aleksandar Atanasijevic thuisgelaten hebben en hun sterspeler Ivan Zaytsev de hele wedstrijd op de bank houden, het is een ongelooflijk straffe prestatie van Knack Roeselare dat het de Italiaanse topformatie kon verslaan en met nog 1 wedstrijd te spelen al geplaatst is voor de volgende ronde. En dat in de loodzware poule E met naast Perugia ook Belogorie Belgorod en Halkbank Ankara of twee andere Europese teams met een veelvoud aan budget dan dat van Knack Roeselare.

https://www.youtube.com/watch?v=iFBONsdMV7U

De kersverse Belgische bekerwinnaar telt Europees nu al 3 zeges en 9 punten uit 5 wedstrijden en schaart zich zo zeker bij de laatste 12 ploegen van de Champions League dit seizoen. De reekswinnaars, alle nummers 2 en de 3 beste derdes zijn zeker van die play-off-fase, tegenstander Perugia was als organisator van de Final 4 sowieso al zeker van een plaatsje bij de laatste vier. Toch wilden de eergevoelige Italianen hun ongeslagen status dit seizoen in Europa behouden en met onder meer Russell, Berger en Podrascanin in de ploeg kwam het nummer twee uit Italië en de leider in poule E van de Champions League toch sterk voor de dag.

Met de steun van Zulte Waregem

Knack begon de Europese wedstrijd op het niveau zoals het afgelopen zondag de bekerfinale in het Sportpaleis was geëindigd: met de steun van de spelerskern van Zulte Waregem in de tribunes – coach Francky Dury mocht de eerste opslag geven – nam de thuisploeg in een uitverkocht en sfeervol Schiervelde een blitzstart. De ‘Italiaanse’ sterren wisten toch even niet waar ze het hadden toen Stijn Dejonckheere scoorde na een knappe verdediging (5-1) en Pieter Coolman even later succesvol was met zijn service (8-2).

VIDEO Knack Roeselare met superstunt naar Final 12
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ook Ruben Van Hirtum, die in vergelijking met enkele dagen eerder de voorkeur kreeg op Matthijs Verhanneman, droeg zijn steentje bij en toen ook kapitein Hendrik Tuerlinckx zich ermee ging bemoeien, was de kloof definitief geslagen: 12-4 en 17-9, waarna Trinidad nog even Stijn D’Hulst mocht komen vervangen: 25-18.

Indrukwekkende Coolman

Het team van coach Bernardi had deze (kleine) afstraffing niet zien aankomen en de bezoekende servicedruk werd in de tweede en derde set gevoelig de hoogte ingejaagd door onder meer Berger en de ijzersterke Amerikaan Russell. De indrukwekkende Pieter Coolman en de ingevallen Gertjan Claes konden de dubbele 20-25 niet voorkomen.

Bezoeker Berger begon de vierde set zoals hij de derde was geëindigd: met een ace, maar de thuisploeg wilde zich tot het laatste punt vastbijten. Met Trinidad nu aan de pas ging Knack op zoek naar het belangrijke punt dat zo goed als zeker een ticket voor de Final 12 zou betekenen. Bij 16-20 leek dat plots ver weg, maar dan volgde een onwaarschijnlijke terugkeer: waar hebben we dat onlangs nog gezien?

Schiervelde in lichterlaaie

Het werd 20-20 en na een ace van Coolman gevolgd door wat aanvalsgeweld van uitblinker Tuerlinckx (24 punten over de hele match!) stond Schiervelde in lichterlaaie: 25-22. Knack was zeker van een punt en mogelijk zelfs al van de kwalificatie voor de play-offs van de Champions League met 12 ploegen, maar op het terrein ging men niet rekenen. De spelers en het publiek wilden meer en gingen op zoek naar het onwaarschijnlijke: een superstunt tegen Perugia.

VIDEO Knack Roeselare met superstunt naar Final 12
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Bij 6-9 leek het even moeilijk te zullen worden, maar coach Rousseaux wisselde weer slim met Claes en Verhanneman in de ploeg en ook Stijn D’Hulst mocht nog even invallen met zijn opslag. Spanning alom toen Knack bij 12-13 de scheidsrechter even tegen zich had, maar Tuerlinckx stelde meteen orde op zaken en een challenge moest twee punten later de match beslissen: die draaide uit in het voordeel van Knack, dat zo een superprestatie bekroond ziet met de kwalificatie voor de volgende ronde.

https://www.youtube.com/watch?v=a0Hj9X8dY8g
https://www.youtube.com/watch?v=kjMd-I2oWuA
https://www.youtube.com/watch?v=m9YiECkxUmE

Knack Roeselare: Tuerlinckx, Coolman, D’Hulst, Van Hirtum, Fornés, Orczyk. Libero: Dejonckheere. Kwamen in: Claes, Trinidad, Verhanneman.

Perugia: Russell, Chernokozhev, Mitic, Berger, Birarelli, Podrascanin. Libero: Tosi. Kwamen in: Della Lunga, Buti.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.