VIDEO Gehavend Knack Roeselare eervol maar kansloos onderuit tegen Zenit Kazan

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lode Blomme

Setwinst zat er niet tegen het Russische topteam. Niet alleen miste Knack enkele spelers, de bezoekers bleken zoals verwacht ook een maatje te groot: 3-0 na 23-25, 19-25 en 18-25.

Knack Roeselare had voor de Final 12 van de Champions League niet alleen ongeluk met de loting, bovendien kon het niet eens op volle sterkte de Champions Leaguewinnaar van vorig seizoen ontvangen. Naast kapitein Hendrik Tuerlinckx, die enkele weken aan de kant staat met een ontsteking aan de knie, moest het ook Stijn Dejonckheere missen. De vaste libero van Knack was ziek thuisgebleven en ook Thomas Konings was als potentiële vervanger van Tuerlinckx nog onvoldoende hersteld van zijn darminfectie.

Assistent-coach op het blad

Orczyk fungeerde dus als opposite en Gertjan Claes werd de libero van dienst. Met voorts de middenmannen Coolman en Fornés, Verhanneman en Van Hirtum als receptie-hoek en Trinidad als spelverdeler hield coach Rousseaux met D’Hulst en Van de Velde slechts twee inzetbare spelers over op de bank. Assistent-coach Steven Vanmedegael moest zelfs net als Konings en Tuerlinckx op het wedstrijdblad ingeschreven worden om aan de verplichte 12 spelers te geraken.

https://www.youtube.com/watch?v=JIIvxuO5-6c

Aan de overkant stonden bij de viervoudige winnaar van de Champions League wel alle sterren tussen de lijnen. Anderson, Mikhailov, Leon Venero en co kregen de eerste set nochtans niet cadeau van de thuisploeg. Onder impuls van de Cubaan Leon bleef de kloof wel voortdurend 2-3 punten, maar Verhanneman en Van Hirtum deden hun stinkende best om zo lang mogelijk aan te dringen in die openingsset. Dat lukte ook meer dan aardig, want bij 22-23 ging een volgelopen Schiervelde zelfs denken aan een kleine stunt met setwinst, maar de Russen duwden even door wanneer het moest en Mikhailov benutte de tweede setbal: 23-25.

In set twee was er wel meteen een kloof voor de bezoekers: 2-7. De Belgische landskampioen wilde een afstraffing vermijden en het leek wel of Kazan controlerend domineerde om meteen een stukje feller te gaan spelen wanneer de nood het hoogst was: van 7-9 naar 14-19 en 16-21. Een anders af en toe wel goed verdelende Trinidad sloeg bij 19-24 ongelukkig buiten.

Toch staande ovatie

In het begin van de derde set werd uitblinker Leon enkele keren goed verdedigd, maar toch zag coach Rousseaux zich bij 4-7 al genoodzaakt om Fornés te wisselen voor Van de Velde. Plots ging Coolman wat scoren (9-10) en met een dubbele van Verhanneman leek Knack bij 14-15 nog op zoek te gaan naar een setzege. Maar net dan gingen de bezoekers weer efficiënter spelen en maakte Knack iets te veel onnodige fouten, waardoor Mikhailov zijn zelf bijeengeslagen matchpunt verzilverde met een ace: 18-25 en zoals verwacht een kansloze 0-3.

Knack kreeg wel nog een staande ovatie voor het dit seizoen afgelegde Champions Leagueparcours, met een knappe derde plaats in een poule met Perugia, Halkbank Ankara en Belgorod, maar voor een keer namen de thuissupporters liever een selfie met de sterren aan de overkant van het net.

Concentreren op de competitie

De terugmatch in Rusland wordt gespeeld op woensdag 22 maart om 19 uur, maar zoals al voor de wedstrijd duidelijk, zal Knack Roeselare zich nu vooral concentreren op de play-offs. Met kapitein Tuerlinckx nog enkele wedstrijden out lijkt het al een opgave te zullen worden om zich te plaatsen voor de play-off-finale.

https://www.youtube.com/watch?v=wVf09ldFbrU
https://www.youtube.com/watch?v=dzvzdMYjnMM

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.