Vanavond derby én topper in Liga B

© Bart Hungenaert coacht gedreven bij Lendelede. (GF)
Redactie KW

In Liga B is Black and White Company Lendelede zaterdag gastheer voor Marke-Webis en dat belooft een topper te worden. Niet alleen door het derbykarakter, het is ook sportief een kraker tussen de nummers één en twee. Beide ploegen worden geleid door coaches die het volleybal professioneel beoefenden: hoe beleven Bart Hungenaert bij Lendelede, Kris Tanghe bij Marke-Webis het volleybal na hun profbestaan?

Bart Hungenaert kwam als stagiair tijdens zijn studies bij Knack Roeselare terecht. Rutwin Willems was er toen assistent-trainer en libero. Toen Willems vertrok, vulde Hungenaert die stek in. Hij zou er 13 seizoenen lang op professionele basis assistent-trainer zijn. Twaalf jaar bij Dominique Baeyens, één seizoen onder Emile Rousseaux. Intussen is hij nu aan zijn zesde seizoen bezig als trainer-coach van Lendelede.

De professionele volleyballoopbaan van Kris Tanghe was heel verscheiden en begon op 19-jarige leeftijd als speler bij Knack Roeselare. Hij bleef er tot 2000, speelde ook in Cannes en later bij Averbode en Menen. Bij de grensploeg debuteerde Kris Tanghe ook als als trainer-coach, voor hij naar Antwerpen trok, waarmee hij de Beker van België won. Hij combineerde zijn werk in de Sinjorenstad later met een verantwoordelijkheid als assistent van Dominique Baeyens bij de nationale ploeg. Na zijn ontslag bij Antwerpen bleef hij op de loonlijst van de nationale ploeg tot hij in 2016 kapte met het professionele volleybal. Sinds begin dit seizoen is Kris Tanghe trainer-coach bij Marke-Webis.

Jullie beslisten enkele jaren geleden om professioneel een andere weg in te slaan. Hoe ging dat?

Bart Hungenaert:Bij mij was het na één seizoen onder Emile Rousseaux bij Knack Volley. Als assistent-trainer heb je nooit enige zekerheid en ik was voor de job afhankelijk van het budget dat voorhanden was. En voor ons gezinsleven onze oudste zoon Louis was intussen geboren en er moest een huis worden afbetaald hadden wij toch enige financiële zekerheid nodig. Ik kon voor een administratieve functie terecht bij de VIVES Hogeschool en twee jaar geleden kon ik aan de slag bij Syntra West. Ik ben er opleidingscoördinator bouw en elektriciteit.”

Vanavond derby én topper in Liga B
© Marke-Webiscoach Kris Tanghe. (Foto Bart)

Kris Tanghe: Na mijn opdracht in Antwerpen besliste ik al professioneel een andere weg in te slaan en volgde avondlessen in onder meer bedrijfsbeheer. Straks ben ik twee jaar aan de slag bij Elindus, een energieleverancier die zich enkel naar bedrijven richt. Mijn uitvalsbasis daarin is Kortrijk. Ik werd al snel aan de mouw getrokken om trainer te worden, maar hield doelbewust twee seizoenen de boot af zodat ik mij volledig kon concentreren op mijn nieuwe beroepsloopbaan. Ik volgde het volleybal wel nog altijd. Begin dit seizoen leek mij het moment geschikt om bij Marke-Webis aan de slag te gaan.”

Jullie konden destijds van jullie hobby jullie beroep maken, nu is volleybal weer een hobby geworden Maar de passie voor het volleybal is gebleven?

Bart Hungenaert:Dit is al mijn zesde seizoen in Liga B. Ik beschik over een groep heel ervaren spelers met enkele jongeren. Je moet het als trainer wel anders benaderen. Wat scouting en voorbereiding van de trainingen en wedstrijden betreft, is dat zo’n groot verschil. Maar het blijft werken met een groep spelers die ook een werksituatie kennen, een gezinsleven hebben en voor wie het volleybal een welgekomen afwisseling is in het dagelijkse leven. Wij trainen ook slechts drie keer per week en je moet al eens rekening houden met noodgedwongen afwezigheden. Maar Liga B is nu eenmaal het niveau dat het dichtst bij het professionele of semiprofessionele volleybal aanleunt. Je moet wel een partner hebben die in dat verhaal wil mee gaan.”

Kris Tanghe: “In Liga B is het een totaal andere context dan bij een profploeg”

Kris Tanghe: “Als trainer moet je jezelf kunnen aanpassen aan diverse omstandigheden bij de spelers. Ik heb er die nog studeren, anderen werken en hebben een gezinsleven. Dat is een totaal andere context dan bij een profploeg waar je als trainer iets beslist en de spelers moeten volgen. Onder meer inzake trainingsarbeid. Als we bij Marke-Webis een nieuwe datum moeten vinden voor een bepaalde wedstrijd dan moet je eerst de spelersgroep aflopen om te weten of zij die dag nog niets anders hebben gepland.”

Volleybal moet voor jullie vooral plezierig blijven, maar in welke mate is de derby daarbij een uitschieter?

Kris Tanghe: “Het is sportief gezien een topper, maar een topper kan ook tegenvallen. Die wedstrijd leeft alvast bij de supporters. En dan komen daar ook de emoties bij. Het kan alle richtingen uit. Van een afknapper naar een wervelende partij. Als de twee ploegen hun topniveau halen, kan het een uniek scenario worden.”

Bart Hungenaert: “Het kan alle richtingen uit. Van een afknapper naar een wervelende partij”

Bart Hungenaert:Wij verloren nog niet en willen dat zo houden. Wij zijn gestart met het idee elke wedstrijd te winnen en daar verandert onze koppositie niets aan. Beide ploegen kunnen wel vrijuit spelen, want we kamperen al enkele seizoenen in de topvijf.”

(RBD)

Zaterdag 8 december om 20.30 uur: Black and White Company Lendelede – Marke-Webis

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.