Twee West-Vlaamse dames dragen bij aan winst van Yellow Tigers tegen Frankrijk

© BELGA
Redactie KW

Uitstekende start van de Yellow Tigers, met de Poperingse Charlotte Leys in de basis en Els Vandesteene uit Oostkamp als invalster, in Bordeaux tijdens de eerste EK-kwalificatiewedstrijd, die tegen gastland Frankrijk met 1-3 gewonnen werd: 20-25, 26-24, 17-25, 23-25, al boden de Fransen stevig weerwerk.

Al snel bleek het respect voor het Franse team terecht, want bij de eerste technische time-out was het Frankrijk dat aan de leiding stond met 8-7. Maar met een aantal killblocks konden de Belgen die achterstand weer goed maken zodat bij 14-15 de leiding overgenomen werd. Die blocks gaven de Tigers vleugels waardoor er, met goed gerichte opslagen, al snel 17-21 op het bord stond. En bij de eerste setbal was het meteen raak.

In set 2 startten de Belgen in een ongewijzigde opstelling, met spelverdeelster Van de Vijver op positie 1. Bij de eerste technische time-out stonden de Fransen 8-6 voor en die voorsprong zouden ze nog een klein beetje uitbreiden naar 16-13. Alle hens aan dek dus bij de Belgen. Bij de Fransen werd Orle vaak gesolliciteerd op de fly, de snelle bal achter, met veel punten als gevolg. In een spannend slot, waarbij Leys sterk serveerde, konden de Fransen de laatste puntjes toch op hun conto schrijven.

Hernieuwde drive

De Oostkampse Vandesteene startte in set 3 in de basis i.p.v. Herbots. En de Belgen leken in de beginfase van deze set hun drive weer gevonden te hebben, want bij 4-8 werd er voor de eerste keer naar de kant gegaan. De Fransen leken het noorden een beetje kwijt en zo liepen de Belgen uit naar een comfortabele voorsprong van 5-14 en zelfs 9-20. Nog even sputterde de motor maar de 1-2 stond na bijna 90 minuten op het bord.

In de belangrijke 4de set kwamen de Fransen beter uit de startblokken dan de Belgen met een 5-3 als gevolg. Maar de Yellow Tigers beten zich vast in hun prooi, zodat bij een stand van 9-9, de bordjes weer gelijk hingen. Deze set kende een zinderend slot, Hitchcock zelf had het niet beter kunnen bedenken. Het verschil werd niet groter dan 2 punten, waarbij de Fransen vooral in de pipe veel scorend vermogen hadden. Maar bij 23-25 kwam dan toch het verlossende blok en was de eerste overwinning voor de Yellow Tigers een feit.

Voor België: Van de Vyver 4, Herbots 7, Heyrman 12, Van Hecke 17, Leys 17, Aelbrecht 9. Libero: Ruysschaert 1. Kwamen in: Van Gestel 1, Lemmens, Biebauw, Vandesteene 7.

Topschutters bij Frankrijk: Cazaute 21, Orle 13, Druenne 19.

Andere poulewedstrijd: Bosnië – Spanje 0-3.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.