Trainersduo volgt Rudy Duvillier op bij VT Lichtervelde B

Petra Vandezande en Dominiek Withouck worden het nieuwe trainersduo van VT Lichtervelde B. (Foto Kurt) © Foto Kurt
Redactie KW

Trainerswissel bij VT Lichtervelde B: Bredenaar Rudy Duvillier staat niet langer aan het roer. Zijn rol wordt overgenomen door een trainersduo: Petra Vandezande en Dominiek Withouck.

“Ik ben kinesitherapeute van opleiding, ik heb jarenlang conditietraining gegeven en heb zelf nog gevolleybald. Ik heb los van het volleybal nog rond coaching gewerkt met mensen”, opent Petra Vandezande. “Ik werd gevraagd door voorzitter Patrick Verplancke om over te nemen. Ze kennen me en weten dat ik mensen kan begeesteren. Het is mijn doel om een ploeg en voornamelijk mensen met inzet op het veld te krijgen. Want het zijn moeilijke momenten voor de meisjes.”

“Nu heb ik al twee verplaatsingen de coaching op mij genomen, maar het is de bedoeling dat ik het niet alleen zal doen”, vervolgt de Lichterveldse die al een tweetal jaar speelt met de gedachte om training te geven. “Met Dominiek Withouck komt er nog een tweede persoon bij. Hij heeft ook net de trainerscursus gevolgd.”

Lijnen uitzetten

Op dit moment worden die trainingen echter nog gegeven door Dries Vandeputte en Natalie Debaets. “Dominiek en ik moeten de zaken nog op elkaar afstemmen en de lijnen uitzetten. Als je eraan begint en een draagvlak wil, doe je dat beter met z’n tweeën. Mijn dochter speelt ook in deze ploeg. Ik volg de ploeg al jaren van aan de zijkant en weet perfect wat de min- en pluspunten zijn. Het belangrijkste is dat je ze coacht, draagt, stuurt en zelfvertrouwen geeft. Daarnaast moeten we verder werken aan tactiek en techniek. Ze gaan ervoor. Het belangrijkste in de voorbije twee wedstrijden is dat ze op het veld hebben gestaan met inzet van het eerste tot het laatste punt. Dat is voor mij het belangrijkste.”

Komend weekend volgt een thuiswedstrijd tegen Divo Ingelmunster C, dat een plaats voor VTL staat. Een kans op een eerste seizoenszege. “Dat zit er zeker in”, blikt de nieuwe coach vol vertrouwen vooruit. “Vorig weekend wonnen we nog een set tegen een veel sterkere tegenstander (Kerdavo Avelgem, de derde in de stand, red.). Voor de rest zijn ze voor iedere bal gegaan, maar echt voor iedere bal. Met zo’n mentaliteit moet het dus lukken. Zelf zal ik de coaching niet doen. Mijn dochter verjaart. Dominiek zal die taak op zich nemen.”

Opbouwende kritiek

Positieve, opbouwende kritiek wordt één van de uitgangspunten van het coachingsduo. “Voor mij is dat het enige wat telt: positieve ondersteuning. Als iemand een punt nipt mist, zal je die niet boos bekijken. Integendeel, je zal die speelster een schouderklopje geven en zeggen: kom, de volgende is van ons. Maak je een fout en daar wordt niet negatief op gereageerd, maar ondersteunend, dan zal je zelfvertrouwen groeien en zal je die fout de volgende keer waarschijnlijk niet meer maken. Dat wil ik er in krijgen en het oude gedrag eruit krijgen. De speelsters staan intussen al op een heel andere manier op het veld. Dat verandert zeer vlug. Je moet constant ondersteuning geven. Ik zei al tegen de voorzitter: het is ongelofelijk in zo’n korte tijd hoe ze oogcontact zoeken op zoek naar bevestiging. Dat vind ik één van de belangrijkste dingen. Daarvoor doe je het. Ze leren hun grenzen verleggen en leren andere kanten kennen van zichzelf. En ik ben er zeker van dat daar resultaten aan gekoppeld zullen worden.”

(BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier