Torhoutenaar Seppe Rotty mept Red Dragons U19 langs favoriet Rusland naar volleyfinale op EJOF

Wouter Vander Stricht

De Red Dragons U19 plaatsten zich voor de finale van het EJOF (Europees Jeugd Olympisch Festival) door grootmacht Rusland te kloppen na aan tiebreak. “Dit is een stunt van formaat,” kadert bondscoach Mieke Moyaert uit Zwevezele. De finale wordt tegen Italië gespeeld.

De Russen verloren immers nog geen set in de poulefase en plaatste zich voor de halve finale met negen op negen. Aangezien België als twee eindigde in poule B, moest het dus de grote favoriet bekampen met de finale als inzet. En het werd een echte strijd.

Het zag er ook echt niet goed uit na twee sets want Rusland was 0-2 uitgelopen. Niet dat België overspeeld werd, wel integendeel: het verschil tussen beide ploegen beperkte zich tot het minimum. De Belgische veerkracht mocht daarna geroemd worden. Want ondanks twee goede sets, moesten de Young Red Dragons alles op alles zetten. En dat gebeurde ook in de derde set. Onze landgenoten startten goed en bouwden hun voorsprong stelselmatig uit waardoor ze terug in de match kwamen. Een gelijkopgaande vierde set werd iets voorbij halfweg in de beslissende plooi gelegd en zorgde voor een zeer verdiende tiebreak.

Daarin namen de jonge Belgen onmiddellijk het voortouw. Een kleine voorsprong bleef behouden tot het allerlaatste punt. 0-2 werd 3-2 met een zekere medaille op het prestigieuze EJOF daaraan vast gekoppeld.

Seppe Rotty uit Torhout, die straks bij Par-Ky Menen gaat spelen, was eens te meer topscorer voor de Belgen.

In de finale neemt België het straks op tegen Italië dat in zijn halve finale Wit-Rusland met 3-1 versloeg. In de poulefase ontmoetten de Belgen al de Italianen en toen verloren ze met 3-1, maar dit wordt uiteraard een nieuwe wedstrijd.

Sets: 23-25, 28-30, 25-17, 25-20, 15-13.

België: Rotty 25, Plaskie 9, D’heer 6, Ocket 1, De Saedeleer 8, Van de Velde 21; libero: Perin. Kwamen in: Fafchamps , Mc Cluskey, Peeters, Van Elsen 4, Fransen.

Mieke Moyaert: “Stunt van formaat”

Bondscoach Mieke Moyaert was – terecht – door het dolle heen na een fantastische zege tegen Rusland. “Dit is ongelooflijk; echt een stunt van formaat!” Mieke Moyaert is naast trainster van de U19 ook de coach van B&WC Lendelede heren in Liga B.

“De eerste twee sets verloren we, maar konden net zo goed naar ons gegaan zijn. Daarna volgde een echt gevecht om ons alsnog te plaatsen. We konden dankzij een prima blok en verdediging het verschil maken. Daarnaast waren ook onze opslagen prima: zeer efficiënt en tactisch.”

“Ik ben echt ongelooflijk tevreden over deze prestatie. Dit is een echte teamprestatie! Daarbij wil ik ook de ondersteuning van een schitterende staf nog eens onderstrepen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.