T2 Bram Van den hove keert met Knack Volley terug naar Haasrode-Leuven

Zaterdag reist Knack Roeselare naar BDO Haasrode-Leuven. Knack wil er uiteraard zijn status van ongeslagen ploeg behouden. Voor assistent-coach Bram Van den hove is het een aparte wedstrijd, want hij keert even terug naar zijn volleybalroots. Hij is het best geplaatst om de gelijkenissen en de verschillen tussen beide clubs te evalueren.

Bram Van den hove heeft het naar zijn zin in Roeselare. © foto Bart

“Jammer dat dit weerzien zonder publiek moet plaatsvinden”, opent Bram Van den hove. “Ik ken er nog heel wat medewerkers en supporters, al was ik niet meteen sportief bij de A-ploeg betrokken. Maar ik was er jeugdtrainer en -coördinator.”

“En wat Knack Volley Roeselare is voor deze regio is Haasrode-Leuven voor Vlaams-Brabant. Een volleybalinstituut, met bij mijn ex-club zowel een heren- als een damessectie. De club telt bij de mannen acht seniorteams waarvan drie in nationale en vijf in promo aantreden naast 13 jeugdploegen.”

“Bij de damesafdeling treden vijf seniorploegen aan en veertien ploegen in de jeugdcompetitie. Wat de jeugdwerking betreft staan beide clubs hoog aangeschreven.”

“Het is de bedoeling dat ik mij bij Roeselare, omwille van mijn ervaring daarin, ook om de jeugdwerking bekommer. Al kon ik daarbij tot nu toe door de beperkende coronamaatregelen nog niet veel doen. Ik weet wel al dat jongeren met enige sportieve ambitie zowel in de Roeselaarse als de Leuvense regio opkijken naar die hoogstaande werkingen en er ook willen spelen.”

(Semi)professioneel

Wat de uitbouw van de Liga A-ploeg betreft situeren er zich wel duidelijke verschillen. Bij Knack Volley bedraagt het budget 2,4 miljoen euro. “Ik ken het juiste bedrag niet bij Haasrode, maar dat zal wel een stuk lager liggen. Dat laat zich ook voelen op het vlak van samenstelling van het team en de sportieve ambitie. De veertienkoppige spelersgroep bij Haasrode, er zitten geen buitenlanders bij, is een mix van professionele spelers met volleyballers die nog een bijberoep hebben en studenten.”

Van Walle en Baetens zijn dertigers en professionals. Spelverdeler Cosemans is er 27 en die as wordt omringd met jonge twintigers en enkele late tieners die ook nog een studieopleiding volgen. “De Knack-kern bestaat dan weer uitsluitend uit profs met heel wat ervaren dertigers en enkele jongeren. Sommigen volgen nog een studieopleiding, maar bij hen staat het volleybal op de eerste plaats.”

De passie waarmee volleybal hier bedreven wordt werkt aanstekelijk

“Knack opteert er ook voor om eigen jongeren een kans te geven op topniveau te evolueren. Een opleiding ernaast volgen, is wel belangrijk voor na de volleybalperiode.”

“Dat dit ook op topniveau haalbaar is, illustreerde Ruben Van Hirtum bij Roeselare die momenteel in de advocatuur een beroepsloopbaan uitbouwt. Bij Knack zijn er dan wel buitenlandse volleyballers onder wie de jonge Amerikaan Huhmann die doelbewust voor Knack koos voor zijn Europees debuut.”

werkethiek

Zelf stapte Bram Van den hove in het tussenseizoen als trainer over naar een professioneel statuut. “En daar voel ik mij heel goed bij. Ik kan werken met een schitterende groep spelers die elkaar op training motiveren naar een hoger niveau. Je ziet het overigens ook aan de resultaten die wij tot nu toe haalden.”

“Ik had het er deze week nog over in een gesprek met Stijn D’Hulst die mij vroeg naar mijn ervaring tot nu toe. Die kan ik als volgt samenvatten: de passie waarmee volleybal hier in Roeselare bedreven wordt werkt aanstekelijk en dat resulteert in een uitmuntende sfeer en schitterende werkethiek. Voor mij is die nieuwe ervaring op topniveau vooral boeiend omdat je kan weren met uitsluitend topvolleyballers. Maar het is vooral ook hard werken door zowel de technische staf als spelersgroep.”

In de heenwedstrijd won Knack moeiteloos met respectievelijk 15, 16 en 19 tegenpunten. Knack moet dus gemakkelijk overeind blijven zaterdag? “Het is een kenmerk van deze gretige groep spelers dat zij elke wedstrijd geconcentreerd starten met respect voor de tegenstrever”, aldus nog Van den hove. (RBD)

Zaterdag 28 november om 16 uur: BDO Haasrode-Leuven – Knack Volley.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.