https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stijn Dejonckheere neemt afscheid van Knack Volley Roeselare én van profvolleybal

Stijn Dejonckheere met zijn laatste Beker van België. © VDB
Lode Blomme

Een dag na de gewonnen bekerfinale bevestigt de libero wat gisteren al werd gefluisterd in het Sportpaleis: hij is bezig aan zijn laatste maanden als speler van Knack Volley Roeselare én als profspeler.

Na zeven jaar steekt er volgend seizoen een nieuwe speler in het liberoshirt van Knack Roeselare. Het driejarig contract van Stijn Dejonckheere loopt deze zomer af en de speler nam na maanden overwegen een moeilijke, maar definitieve beslissing: volgend seizoen is hij geen profvolleyballer meer.

Volgend seizoen staat volleybal voor het eerst in 25 jaar niet meer op nummer 1 in mijn leven

“Het spookt al sinds vorig seizoen door mijn hoofd en na acht-negen maanden is de knoop doorgehakt: volgend seizoen staat volleybal voor het eerst in 25 jaar niet meer op nummer 1 in mijn leven.”

Videoproducties

De geboren Torhoutenaar, die al een paar jaar met zijn vrouw volleybalster Celine Platteeuw in Roeselare woont, is ook professioneel al enkele jaren bezig is met Clementine, een Roeselaars bedrijf dat videoproducties maakt en waar hij medezaakvoerder is, maar dat is volgens de 31-jarige Dejonckheere niet de enige reden van zijn beslissing. “Het is een van de puzzelstukjes. Naast mijn vrouw Celine is er het volleybal en ik ben daarnaast nog bijzonder ambitieus in het leven. Op die manier alles verder blijven combineren is niet langer mogelijk.”

“Ik ben de jongste drie-vier jaar al heel wat uren per week professioneel bezig met video, maar door het volleybal is mijn fysieke aanwezigheid daarvoor niet altijd evident. Met Clementine zijn we aan het groeien en we hebben nog grote plannen. Als ik iets doe, wil ik het goed doen.”

De libero van Knack Volley Roeselare tijdens de gewonnen bekerfinale gisteren in het Sportpaleis.
De libero van Knack Volley Roeselare tijdens de gewonnen bekerfinale gisteren in het Sportpaleis.© VDB

Wie de 31-jarige Dejonckheere gisteren bezig zag tijdens de bekerfinale, weet dat hij gerust nog enkele jaren door kan op het hoogste niveau. “Ik ben nog relatief jong voor een libero, maar ik voel dat ik niet meer zo snel ben als vroeger. Er zijn ook steeds vaker die kleine kwaaltjes, die vervelende ontstekingen. Met mijn energieke en intensieve speelstijl ben ik sowieso geen libero die tot zijn 40ste zou kunnen blijven spelen, maar ik had gerust wel nog een jaar of twee kunnen doorgaan. Dat maakte het ook een bijzonder moeilijke keuze.”

Dat Celine op dezelfde dag met Hermes Oostende ook de beker pakte, maakt het plaatje in het Sportpaleis compleet

Stijn Dejonckheere speelde eerder bij Torhout en Menen. Met 5 titels en sinds gisteren ook 5 keer de Bekers van België op het palmares hoopt Dejonckheere uiteraard ook zijn mooie carrière op een mooie manier af te sluiten. “Ik mocht er gisteren tijdens de wedstrijd niet te veel aan denken dat ik bezig was aan mijn laatste bekerfinale, maar na de match ga je dat natuurlijk heel goed beseffen. Dat mijn vrouw Celine op dezelfde dag met Hermes Oostende ook de beker pakte, maakt het plaatje in het Sportpaleis compleet.”

Twee bekers voor 1 koppel op dezelfde dag: het plaatje is compleet.
Twee bekers voor 1 koppel op dezelfde dag: het plaatje is compleet.© VDB

Afscheid met titel het summum

De komende maanden wordt het voor Dejonckheere nu heel veel ‘de laatste keer’, een afscheidstournee van vele maanden: na de laatste bekerfinale komen de laatste Champions Leaguewedstrijden eraan (Knack speelt nog twee poulewedstrijden en heeft nog een slechts waterkans om door te stoten naar de volgende ronde, red.), ik speelde laatst de laatste keer in Guibertin en zo komen er nog straks nog een pak aan. Ik zal moeten proberen een evenwicht te vinden tussen genieten en een übermotivatie om te presteren, want in schoonheid afsluiten met een nieuwe landstitel zou het summum zijn. Daar ga ik de komende maanden nog heel hard voor werken.”

Volgend seizoen op lager niveau?

Dejonckheere nam tijdens zijn beslissing alles in overweging, maar één zaak is nog niet helemaal duidelijk: of hij volgend seizoen op lager niveau nog gaat volleyballen. “Omdat ik me ten volle op mijn bedrijf wil richten, is dat nu nog niet aan de orde. Ik kan en wil geen engagement aangaan met een bepaalde club als ik niet kan garanderen dat ik elk weekend beschikbaar zal zijn. Zeg nooit nooit, er kan altijd nog een mogelijkheid uit de bus vallen, maar het is in principe de bedoeling dat ik volgend jaar niet op het volleybalterrein sta. Ik zal wel zeker blijven sporten, want een leven zonder sport kan ik me niet inbeelden.”

Na zeven seizoenen steekt er volgend seizoen iemand anders in het liberoshirt van Knack.
Na zeven seizoenen steekt er volgend seizoen iemand anders in het liberoshirt van Knack.© VDB

De bruggen met Knack Volley worden overigens helemaal niet opgeblazen, integendeel. In een dubbelinterview met zijn vrouw Celine naar aanleiding van de bekerfinale gaf hij het vorige week al aan: ‘Knack Roeselare en Stijn Dejonckheere, dat is een goede match.’ “Het is de bedoeling dat we verder zullen samenwerken, maar over de concrete invulling zijn we nog aan het praten.”

Ik kan in de toekomst zeker nog iets betekenen voor de club

Zoek het niet zozeer in het sportieve. Ik ben al jaren bezig met video en heb veel ervaring in het volleybal en de communicatie errond. Denk maar aan destijds bij Menen toen ik mee aan de wieg stond van de Volley Stars, ik deed de marketing bij de geboorte van de Red Dragons, we hebben bij Knack ons trickshotgezelschap Sons of Gravity,… Ik kan in de toekomst zeker nog iets betekenen voor de club en de komende maanden gaan we samen verder nadenken wat dat specifiek zou kunnen zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.