Stevig weerwerk tegen Amerika volstaat niet voor stuntzege van de Red Dragons

© MPM
Redactie KW

Geen droomzege voor de Belgen tegen favoriet Amerika. Ondanks het knap verweer en de gewonnen set, moesten de Red Dragons zonder zege terug naar het hotel. Het werd 1-3 met 20-25, 19-25, 25-17 en 18-25 als setstanden. Een Olympische kwalificatie wordt daarmee nog een stuk moeilijker.

De Red Dragons kwamen een half uur later dan voorzien in actie omdat Nederland zich bijna verslikte in Zuid-Korea en tot een vijfsetter gedwongen werd. De opdracht voor Brecht Van Kerckhove en de zijnen bleef ongewijzigd: stunten tegen Amerika om de olympische droom levendig te houden. Daarvoor deed de bondscoach een beroep op de verwachte basisspelers. Tim Verstraete uit Kuurne begon als (verdedigende) libero en zou telkens afgelost worden door Lowie Stuer.

Van den Dries liet Amerika meteen poepje ruiken met een blok en ook de volgende twee scores op opslag van Deroo waren voor België. 3-0 en ideale start dus. Lang werd niet genoten van deze bonus want Deroo wist niet te scoren na een lange rally, Russel kende aan de andere kant aanvallend wel succes en Anderson lukte een ace. De Red Dragons herademden via een ace van Deroo (11-9), bij de 14-12 was er een defensieve hoofdrol weggelegd voor de kapitein. De voorsprong bleef een eind op de bordjes. Een blok van Christenson noopte Van Kerckhove echter tot een time-out (20-21), maar nadien schonk Russell het punt weer aan de Amerikanen. Nieuwe Belgische time-out. Zonder meeval want Deroo en zijn maats kregen geen bal meer tegen de grond: 20-25.

In set twee vond Van Kerckhove het bij 2-4 al tijd voor een onderbreking. Hij zag hoe zijn ploeg plots begon te kreunen onder de Amerikaanse opslagdruk. Verhees pompte nog wat hoop in het team met een stevige middenaanval bij 7-7, nadien ging het bergaf. Tuerlinckx loste Van den Dries af en toonde even wat hij in zijn mars had. Amerika duwde het gaspedaal helemaal in, de Belgen konden niet meer volgen. Muagututia acete via een challenge naar 13-18. Een kloof die ook de ingevallen Baetens niet meer kon dichten. Anderson maakte de klus af.

Dan toch setwinst voor België

Stevig weerwerk tegen Amerika volstaat niet voor stuntzege van de Red Dragons
© MPM

Met Tuerlinckx tussen de lijnen probeerde Van Kerckhove de bakens te verzetten al was het Verhees dat in de beginfase van set drie met de aandacht ging lopen. Amerika -misschien al te zegezeker- liet zich plots op fouten betrappen en dook bij 6-2 in de time-out, Rousseaux smashte dan de 7-2 op het parket. De Amerikaanse reactie bleef uiteraard niet uit: 9-8 via Anderson na een rally om vingers en duimen van af te likken. Nog meer bijzonders: Tuerlinckx blokte de 12-9 gewoon met het hoofd. Het inspireerde Verstraete om uit te pakken met een puike verdediging, Deroo blokte de kroon op het werk: 13-9. Ook Tuerlinckx pakte nog eens uit met een muur, dit keer wel met de handen. België op een vijfpuntenbonus. Ondertussen was ook Rousseaux helemaal ‘on fire’ met verschillende punten uit benarde situaties. Ook de 17-11 leek veel makkelijker dan het effectief was. Het pad naar de setwinst was daarmee wel geopend.

De Verenigde Staten hadden duidelijk geen zin in een vijfsetter en grepen hun tegenstand direct bij de keel: twee blocks op rij en 6-9. Wanneer Deroo zijn pipeaanval buiten zag stranden bij 9-13 stonden de dragons voor een wel zeer moeilijke opdracht. Zeker wanneer ook Tuerlinckx even niet meer tot scoren kwam. Bij 9-16 maakte Grobelny zijn opwachting voor Deroo. De invaller pakte direct uit met een secure receptie. Tuerlinckx milderde serverend tot 11-16. Daarna stoomden de Amerikanen naar de zege.

Stevig weerwerk tegen Amerika volstaat niet voor stuntzege van de Red Dragons
© MPM

Zaterdag om 16 uur neemt België het op tegen gastland Nederland. Als de Red Dragons nog een waterkans willen maken op de kwalificatie voor de Spelen, dan is winnen een must.

(MPM)

België: D’Hulst, Rousseaux 12, Verhees 5, Van den Dries 6, Deroo 11, Van de Voorde 4. Libero: Stuer en Verstraete. Kwamen in: Tuerlinckx 11, Baetens, Grobelny 1, Valkiers en Van de Velde 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier